Пълни паркинги и здравни разпоредби изпразват хотелите по морето

Пълни паркинги и здравни разпоредби изпразват хотелите по морето - E-Burgas.com

Спорни здравни разпоредби и пълни паркинги изпразват хотели и къщи за гости по Българското Черноморие, алармират от туристическия бранш. Загубени са голяма част от резервациите за месец септември от основни пазари като Румъния, Молдова и Украйна. Опасенията на чуждестранния персонал, че ще бъде принудително ваксиниран, пък водят до недостиг на работна ръка.

По думите на председателя на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Павлин Косев противоречивите заповеди на здравните власти у нас далеч не са единствената причина за отменянето на резервации.

"Има колеги, спрели продажбите си на стаи заради пълни паркинги. Независимо че хотелският комплекс не е пълен, не се приемат туристи, тъй като капацитетът на паркинга не го позволява", поясни той, като допълни, че докато преди години туристите са пристигали със самолети и автобуси, в момента пътуват със собствените си автомобили.

Според него по този начин се стига до блокаж на стаите, които иначе стоят празни. Сред основните причини, поради които летовниците избират да пътуват индивидуално, са липсата на необходимост от PCR тест или ваксинация. От друга страна, така не е нужно да се гонят самолети или да се спазват конкретни часове. Не трябва да се забравя и фактът, че едва наскоро започнаха отново да се обслужват чартъри, които обикновено ни водят съответните туристи.

И все пак посетителите си тръгват доволни, което се доказва и от пълните плажове, по които е почти невъзможно да се намери свободно място. Времето е хубаво, а сянката на плажа струва не повече от 5 лв. по Северното Черноморие. Някои туристи пък проявяват хитрост и дори да се върнат в хотела за обяд, те си оставят плажната кърпа под чадъра, като така той не може да бъде взет от друг.

„Плажовете са пълни, морето е чисто, а туристите в по-голямата си част ги изпращаме доволни“, каза Косев. Въпреки това тази година е също толкова предизвикателна за хотелиерите, както и миналата, става ясно още от думите на Косев. Оказва се, че браншът е сериозно заплашен от липсата на кадри

във всички сфери, тъй като част от служителите, пристигнали от чужбина, не желаят да бъдат ваксинирани - условие за работа, което често е обсъждано от здравните власти. Междувременно обаче африканци, работещи у нас през летния сезон, желаят да се имунизират именно в България, защото ще им излезе напълно безплатно. Браншовици обобщават, че към момента им се налага да работят с току-що завършили гимназия служители без никакъв професионален опит, което често се отразява негативно върху качеството на предлаганите услуги.

Коментари

Още от последните новини