Отпадат 19 вида документа, свързани с услуги в туризма

Отпадат 19 вида документа, свързани с услуги в туризма  - E-Burgas.com

Предвижда се отпадане на 19 вида документа, свързани с услугите, които Министерството на туризма предоставя на бизнеса. Те ще се набавят по служебен път, като целта е да се облекчи работата на брашна. Тези мерки са в изпълнение на приоритетите на правителството за намаляване на административната тежест. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя обясни, че отпадането на 19 - те вида документа  ще стане с промени в Закона за туризма, които предстои да бъдат разгледани на второ четене. С промяната на наредбата за категоризация пък при хотелите 4 и 5 звезди ще бъдат облекчени  изисквания, които не влияят на качеството на обслужването. Придържаме се към международните изисквания за местата за настаняване, но ще държим на качеството на продукта, категорична бе министър Ангелкова.  

"Подготвяме и промяна в наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване, с които ще разтоварим бранша от ненужни изисквания. Заедно с това търсим начин съвместно с бизнеса да набележим механизми за мотивиране на кадрите в туризма", заяви още министърката.

Планирано е от 2019 г., заедно с Министерство на образованието и науката, да се създаде център за квалификация и преквалификация за кадрите в туризма. Той ще е към Министерството на туризма и ще бъде изцяло насочен към практиката. Предвижда се за лектори да се канят международно признати имена в сектора, уточни още министърът. В центъра ще може да се обучават кадри независимо от  възрастта, стига да отговарят на условията за завършено образование.

Министерството на туризма създаде 8 културно-исторически дестинации. Бяха изработени онлайн карти и брошури на 6 езика за тях. В резултат бе регистриран до 90% тръст на туристи към включените в дестинациите обекти, каза министър Ангелкова. Тя посочи, че културно-историческият, винено-кулинарният и СПА туризъм имат важна роля за разширяване крилата на сезона и привличане на повече посетители към вътрешността на страната. Това са водещи приоритети в работата и политиката на министерството.   

Ангелкова съобщи, че през 2017 г. общо реализираните нощувки в категоризираните места за настаняване с 10 и повече легла в цялата страна са повече от 26 млн. и се увеличават с 3,4% в сравнение с година по-рано.

Коментари