Отново протест в защита на Корал

Отново протест в защита на Корал - E-Burgas.com

Голям протест организират тази вечер природозащитници. Междувременно пред bTV министър Николай Нанков заяви, че работна група към регионалното министерство ще решава казуса с дюните на плаж „Корал”.

Скандалът със спорните земи зад плажа, които са продадени на частна фирма, ескалира в началото на лятото. В оградената с колове и мрежи територия попадат и десетки декари с дюни.

Експерти от министерствата на туризма и на регионалното развитие, дирекцията за строителен контрол и Агенцията по кадастър трябва да намерят решение на заплетения казус, отговаряйки на въпроса какви интереси са нарушени – обществени, държавни, частни или всички изброени.   

Дюните зад Корал са прикрепени към плажа, който е със специален статут – един от трите у нас за природосъобразен туризъм, заедно с Иракли и Карадере, призна министър Николай Нанков.

"Нелек казус, но за това искам да ми се направи пътна карта как да вървим в правилната посока. Много видове интереси са засегнати и частни интереси, и обществен, държавен, екологичният", посочи регионалният министър.

Според сдружение "Да запазим Корал" оградата е поставена и върху дюни. Това ги уврежда и затова е сезирана прокуратурата.

"Това са пясъчни дюни. Те са на площ от 90 дка. Това, че някой не ги е нанесъл в кадастъра, е нарушение", посочи Атанас Русев от сдружението.

През седмицата геодезисти алармираха, че с ограждането на дюните е нарушена Конституцията. 

"Дюните, граничещи с плажната ивица, са публична държавна собственост. Ако има частни имоти в такава държавна собственост, те трябва да бъдат отчуждени", посочи инж. Йоан Каратерзиян,

Отчуждаването не е единственият вариант, смятат обаче от регионалното министерство.

"Въпросът е да уредим не само казуса с Корал, ние имаме да уреждаме всички дюни и всички кадастрални карти, разбира се всички актове, по българското Черноморие", коментира още Нанков.

На съседния плаж „Делфин” достъпът е затруднен, алармираха плажуващи. Ивицата е в парк „Странджа” и пътеката беше премахната, защото е незаконна.  

Почиващи коментираха, че хората не могат да слязат и затова посещаемостта е ниска. Управителят на плажа Данаил Влаховски каза, че стълби ще има, когато общината ги направи.

"Заведението е по схема, но по отношение на квадратурата предстои да направим замерване и тогава ще излезем с обобщение какви са резултатите", каза Николина Ангелкова – министър на туризма.

Проверките по най-южните плажове тепърва предстоят. Решение на работната група за дюните на Корал се очаква до две седмици.

btvnovinite.bg

Коментари

Още от последните новини