Отново напрежение в Атия заради инвестиционен проект

Отново напрежение в Атия заради инвестиционен проект - E-Burgas.com

От сдружение „Чиста Атия“ виждат бъдеща автоморга като депо за опасни отпадъци, кметът на Созопол: Това са глупости!

Бодливите теми около Атия изглежда няма да си останат само в 2019 година. Горещото лято, разбуни жарта в крайморското созополско село, което до голяма степен оказа значение и върху последните местни избори със ситуацията около скандалното депо за отпадъци, чиито строеж бе прекратен, а страстите усмирени.

За част от жителите на Атия, обаче въглените от тогавашните опасения още не са изгаснали и виждат възраждане на проблема в бъдещо инвестиционно намерение. Местен бизнесмен е решил да инвестира в автоморга, но описаният предмет на дейност в търговския регистър, не дава покой на представителите на сдружението „Чиста Атия“, което бе сред най-активните противници на прекратения строеж на депо. По-конкретно в дейността е описано, че ще се извършва събиране, съхранение и третиране на отпадъци от бракувани автомобили, негодни акумулатори и електронно оборудване, отпадъци от цветни и черни метали и др.

Според сдружението, това е опасение, че ще се преработват опасни отпадъци на метри от къщите им в местността Мина Росен, и на проведено обществено обсъждане, на което присъствали всички заинтересовани страни и съответно били изложени различни тези.

Според инвеститорът това ще е автоморга, подобна има в началото на селото и досега проблеми не е имало. Тезата автоморгата да бъде на практика депо за опасни отпадъци кметът на общината Тихомир Янакиев, оприличи като глупости и проектът не съответства с препдположението на хората. На проведената среща в Атия той дори казал на жителите, че в крайна сметка местните хора да решават дали го искат. По-голямата част подкрепили инвестицията.

„Това инвестиционно намерение е постъпило в общината, но то има един доста дълъг път, който трябва да извърви. Там си има съответните процедури от РИОСВ, трябва да се изпратят необходимите одобрения, аз мога да коментирам само, че към настоящият момент, мястото, където се помещават автосервизите, и за където е предвидено това инвестиционно намерение, са в зона за промишлени нужди, а не за жилищно строителство. В тази зона хората могат да развиват някакъв вид бизнес“, каза Янакиев.

Заради съществуващата автоморга в селото, където се извършва идентична дейнист досега не са постъпвали жалби за замърсявания или нещо друго, още повече че се намира в зона за промишленост.

Кметът на Созопол припомни и, че когато се издават съответни разрешителни, се преминава през редица процедури с правила от Закона, които трябва да се спазват.

Коментари

Още от последните новини