Ловци от цялата страна обсъдиха концепцията за развитие на ловното стопанство

Ловци от цялата страна обсъдиха концепцията за развитие на ловното стопанство  - E-Burgas.com

По инициатива на директора на Регионална дирекция по горите – София инж. Стоян Тошев се проведе обсъждане на изготвената от работна група, назначена от министъра на земеделието, храните и горите, Концепция за развитие на ловното стопанство в България.  На срещата присъстваха доц. Христо Михайлов и проф. Нино Нинов – основни автори на Концепцията, представители на Изпълнителна агенция по горите и РДГ - София, на Български ловно-рибарски съюз, председателите на Национално ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България и на ловни сдружения в обхвата на дейност на Регионална дирекция по горите – София.

Доц. Христо Михайлов представи главните насоки, заложени в концепцията, основата на която е регалната система. Той наблегна на необходимостта от квалифицирани кадри, въвеждането на електронна система за регистрация на издадените ловни разрешителни и отчитане на отстреляния дивеч, извеждането на лова на по-високо йерархично, адаптивно управление с поставени краткосрочни цели. 

Основната тема, която беше дискутирана бе ловните и ловностопанските райони на дружините и сдруженията. Доц. Христо Михайлов обясни, че според заложеното в Концепцията, ловните райони, като райони за ловуване на дружините, няма да бъдат променяни. Прието бе текстовете, свързаните с границите на ловните и ловностопански райони в Концепцията да се конкретизират, обяснят и обсъдят.

Изтъкнато бе, че Концепцията е основата за развитие на ловното ни стопанство. Нужно е по-широко обсъждане, защото нейната задача е да начертае пътя. За постигнати целите, заложени в Концепцията следващата стъпка е изготвянето на стратегия. Изпълнението на заложените политики и дейности, които ще бъдат в основата на ново ловно законодателство, ще доведат до по-доброто стопанисване на дивеча за увеличаване и подобряване на дивечовите популации,  отчетност и контрол.

 

Свързани статии
Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Бургаският кмет Димитър Николов: 6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока В Карловско са притеснени от задаваща се евакуация Нови сигнали срещу прокурорския син от Перник Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми Димитър Николов с поздрав към бургазлии: Продължаваме да сме град с поглед към бъдещето Мария Бакалова ще снима трилър с Ева Грийн за войната в Афганистан Отбелязваме Архангелова задушница Кметът Димитър Николов поздрави сърдечно бургаските учители Откриват ловния сезон за диви прасета и дребен дивеч
Тагове
лов ловци
Коментари

Още от последните новини