Отбелязваме международния ден на студентите

Отбелязваме международния ден на студентите - E-Burgas.com
1-studentsМеждународният ден на студентите се отбелязва ежегодно на 17 ноември. За първи път се отбелязва през 1941 година в Лондон.

Датата е избрана през 1941 г. от Международния студентски съвет (приета и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 г. 
На тази дата хитлеристки части атакуват Карловия университет в Прага след студентски демонстрации срещу смъртта на Оплетал и германската окупация на страната. Жертва стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.
По-късно, на същата дата, студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета. Заради този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.
Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Ето защо денят се чества в Чехия и Словакия и като Ден на борбата за свобода и демокрация./ events.bg
Коментари

Още от последните новини