Остър недостиг на медицински сестри, бягат заради условията на работа

Остър недостиг на медицински сестри, бягат заради условията на работа - E-Burgas.com

За остър недостиг на медицински сестри предупреди по NOVA проф. д-р Христина Милчева от Тракийския университет. Тя заяви, че в условията на пандемия рискът от липса на медицински работници се увеличава.

„По последни данни в здравната ни система не достигат около 30 000 медицински сестри и 4 000 акушерки. Не можем да постигнем европейското съотношение между лекар – сестра”, посочи още проф. Милчева.

Тя беше категорична, че в условията на пандемия този недостиг се усеща най-осезаемо.

„Средната възраст на медицинските сестри е 53-55 г. По-голяма част работят и след пенсиониране. Настоящите условия налагат те да се включат в грижата за пациентите”, добави още професорът.  

Според нея кризата за медицински сестри ще се задълбочава в бъдеще, ако не се предприемат адекватни мерки, сред които и увеличение на заплатите.

Свързани статии
Увеличават заплатите на медицинските лица в бургаските ясли Дефицит на медицински сестри в почти всяко отделение в УМБАЛ-Бургас АПИ: Не тръгвайте на път с автомобили, неподготвени за зимни условия Недостиг на медицински сестри у нас Всички пътища у нас са проходими при зимни условия АПИ: Утре ще вали сняг, подгответе автомобилите за зимни условия Пътищата у нас навсякъде са проходими, 260 снегорина са "на крак" Започват проверки за липса на лекарства в болниците и аптеките Дупка от недостиг на 30 хиляди мед сестри зее в здравната ни система Oтбелязваме Световния ден за безопасност на труда
Тагове
медицински сестри условия недостиг
Коментари