Осми фалстарт и Бургас пак не успя да избере обмудсман

Осми фалстарт и Бургас пак не успя да избере обмудсман  - E-Burgas.com

За осми пореден път Общински съвет - Бургас се провали в избора си на нов обществен посредник, който трябва да замени сегашния Таню Атанасов. Мандатът на последния изтече отдавна, но негов наследник така и не може да бъде избран. За мястото му имаше трима кандидати - Илияна Гъбева, Ваня Чечева и Ваня Стаматова. На днешното тайно гласуване те получиха по съответно 28, 7 и 2 гласа. Това обаче не бе достатъчно за достигане на необходимото мнозинство и така изборът остана невалиден, а Таню Атанасов запазва поста си. 

Обсъждането на докладната премина във вече познатия тон от предишните заседания. 

От НФСБ отказаха да гласуват и се обявиха против избирането на обмудсман. Според тяхната група тази длъжност е излишна, тъй като няма никакви правомощия. В същото време за нея отиват по четвърт милион лева за един мандат, които могат да бъдат използвани за силна социална политика и подпомагането на училища, детски градини и болници. 

Изборът на нов обмудсман обаче без подкрепен от ГЕРБ и БСП. 

"Практиката показва, че хората ползват инситуцията и имат нужда да бъдат изслушани. Лично смятам, че омбдусмана е необходима длъжност. Хубаво е, че в Бургас има желаещи да изпълняват тази длъжност и да защитават гражданите пред администрацията. Иска ми се след 5 години гласуване, да дадем шанс на някой от трите прекрасни дами, да реализират своите възможности." заяви Евгений Мосинов. 

Коментари

Още от последните новини