Осигурени са бързи тестове за всички ученици от 1 до 4 клас

Осигурени са бързи тестове за всички ученици от 1 до 4 клас - E-Burgas.com
nytimes.com

Акад. Николай Денков обяви, че родителите ще вземат решение дали да пускат децата си да ходят на училище.

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за спешно закупуване на 400 000 бързи антигенни тестове за учениците от 1 до 4 клас. Те ще се правят два пъти седмично.  

"Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителя, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември, ако няма пълен локдаун", заяви министърът да образованието акад. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Акад. Денков увери родителите, че те ще имат достатъчно време да направят информиран избор дали да позволят на децата си да ходят на училище. И обясни защо в момента не тече информационна кампания:

"Очакваме тестовете да бъдат един от два вида: или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат", посочи просветният министър.

Осигурени са бързи тестове за всички ученици от 1 до 4 клас, но задължителното тестване ще започне там, където е спряно присъственото обучение заради високата заболяемост – София и Пловдив. "Зеленият сертификат" ще се изисква по същество от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни.

"Два са принципите, които спазваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите", подчерта акад. Денков.

По думите му, от МОН обмислят варианти за комбиниране на присъствено и онлайн обучение с две групи ученици.

"Една от възможностите е синхронното, или хибридно обучение. Слага се подходяща техника в класната стая, но тогава детето вкъщи е по-пасивно и затова тогава трябва да има човек до него. Друга възможност е учителите след учебните часове да му обърнат внимание, но за по-кратко време. Но присъственото обучение е истинското обучение и нашият фокус е да го осигурим", категоричен бе акад. Денков.

Свързани статии
Обмислят учебната година да започва от първия понеделник на септември Учениците със зелен сертификат се връщат в клас Учат деца в несебърски села как да ползват интернет безопасно Денков: Големите ученици се връщат в клас, когато заболеваемостта спадне Пристигнаха новите ковид тестове за деца, този път ще има и за област Бургас Министър Денков: Край на онлайн обучението, ако тестването мине гладко Деца от 1 до 4 клас в 13 области се връщат в клас, Бургас остана без тестове Синдикат: 87% от учителите не са готови да правят тестове на децата Учениците до 4 клас ще учат само присъствено, ако се тестват Няма да тестват преболедували и ваксинирани ученици на входа на училището
Тагове
ученици
Коментари

Още от последните новини