Още проблемни болници ги очакват проверки

Още проблемни болници ги очакват проверки - E-Burgas.com

”Има още 3-4 проблемни държавни болници в страната, както и 5-6 областни, които трябва да преминат през процедура на проверка”. Това обяви пред БНТ зам.-здравният министър Димитър Петров. По думите му за повечето от тях следва да има нови конкурси и смяна на директори.

Само преди две седмици от Българския лекарски съюз обвиниха НЗОК в административен тормоз и заявиха, че имат множество сигнали от лечебници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини.

Сред болниците, които скоро ще бъдат инспектирани заради тежки проблеми и сигнали, той посочи "Св. Иван Рилски", софийската хематология, както и "Света Анна". За проверката на последната обаче той призна, че ще е нужно доста време, защото тя е акционерно дружество и процедурата ще отнеме месеци, тъй като "старият съвет на директорите не иска да свика ново събрание". "Това са недостатъците на закона", посочи д-р Петров.

По думите му болниците, които са публични дружества, не бива да бъдат управлявани 25 години от едни и същи хора. "Те трябва да са начело на тези болници 3 мандата по 3 години, или 2 мандата по 4 години. 6-8 години стигат. Това не е приумица, а теория на мениджмънта. След толкова време започваш да създаваш проблеми на структурите, ако си добър мениджър, ще можеш и другаде да работиш", заяви той.

Според Д-р Петров главният проблем на лечебните заведения не е това, че те са търговски дружества, а начина им на финансиране, трупането на дългове и безотговорното управление. "Финансирането трябва да се обвърже с качеството на медицинската дейност и резултата, както и с тежестта на заболяването на дадения пациент. Иначе и самарянски организации да станат болниците, няма да се оправи положението", заяви той. Зам.-здравният министър обяви, че болниците у нас са натрупали внушителни дългове от 500 млн. лв.

Относно драмите в "Пирогов", където заради установени нарушения с фиктивни хоспитализации бе уволнен директорът проф. Асен Балтов, зам.-здравният министър заяви, че не приема заявленията му, че е вършил нещо незаконно, но нямало какво друго да направи. "Това е узаконяване на беззаконието", заяви той. По думите му в спешния център става дума за нарушение на ограничен кръг хора, а не на цялата болница. "Няколко човека са замесени, самият директор не е упражнил контролни функции. При 5 хиляди COVID-пациенти, 600 са минали втори път в болницата по чернодробна пътека. В "Св. Анна", при 3 хиляди пациенти с коронавирус, повторно с чернодробна диагноза е бил приет само един, същото е и в "Александровска". Показателно е", посочи той. (Повече за драмите в "Пирогов" може да прочетете тук).

По плана на здравното министерство за реакция при нова вълна на вируса, Петров изрази увереност, че до голяма степен сме подготвени за такава. Различното според него ще е, че вече не се предвиждат безумни мерки като затваряне на планини и паркове, демонтиране на пейки и т.н., както и широко отваряне на заведения при 3-4 хиляди болни.

Свързани статии
Болници у нас пред закриване заради липса на лекари По-бърза връзка между Спешна помощ и болниците От август ще се издават електронни направления за хоспитализация Сербезова: Трябва да има мандатност на директорите на болници Сербезова: Болниците да са готови за прием и лечение на пациенти с ковид Антон Тонев, ПП: Бежанците няма да повлияят на джоба на болниците Ще изпаднат ли общинските болници във финансов колапс заради тока? Болниците са в готовност да поемат новата вълна Пламен Таушанов: У нас има свръх хоспитализация, затова е настискът върху здравната система Възстановяват плановия прием в болниците от понеделник
Тагове
болници
Коментари

Още от последните новини