Омбудсманът: Премахнете ограниченията в броя на пътуванията за пенсионери

Омбудсманът: Премахнете ограниченията в броя на пътуванията за пенсионери - E-Burgas.com

Предложение за изменение в ценовите тарифи на градския превозвач и премахване на ограниченията в броя на пътуванията за пенсионери е направил общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Той е написал писмо, което е адресирано до Общински съвет - Бургас, ръководството на "Бургасбус" и Комисията по транспорт. 

"Поздравявам намерението на Община Бургас да поеме част от увеличението на цените на билетите за определена категория лица-пенсионери, студенти, хора с определена група на инвалидност и други. Мисля, че специално за тези категории лица, очевидно в затруднено материално положение и със сериозни здравословни проблеми може да бъде направен и още един компромис, без това да доведе до финансови загуби за Общинския превозвач.

На мнение съм, че онези от пенсионерите, които заплащат по-високата цена от 23 лв. за навършилите 70 г и 19 лв. за навършилите 65 г. не следва да бъдат ограничавани в броя пътувания за месец.

Сега те са ограничени в 50 броя пътувания на месец Тези хора са си заплатили по-високата цена за електронната карта. „Бургас бус“ ЕООД не търпи никакви финансови загуби, защото цената се запазва. Нека се даде възможност тези лица да не бъдат ограничавани в броя на пътуванията, както е в момента. Мисля, че това е справедливо и възможно решение за най-ощетената част от нашите съграждани-пенсионерите." мотивира се Тодор Стамболиев.

Общественият посредник дава за пример Варна и Пловдив, където практиката е подобна. Във Варна за 2 лв. на месец пенсионерите пътували по едма линия, като единственото условие е да закупят карта за 3 месеца и тогава нямат ограничения в броя на пътуванията. В Пловдив за 16 лв. на месец пенсионерите пътували неограничено по всички линии, без ограничение и в броя на пътуванията В същото време в Бургас и цената е по-висока, и има лимит на броя на пътуванията.
 

Коментари

Още от последните новини