Окръжни магистрати развиват активна образователна дейност в бургаски гимназии

Окръжни магистрати развиват активна образователна дейност в бургаски гимназии - E-Burgas.com

Трима окръжни магистрати, Таня Маркова, Симеон Михов и Светлин Иванов, разказаха за правораздаването и ролята на съдебната власт пред ученици от три бургаски гимназии. Откритите уроци са част от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

„Правото е борба на мотиви. Изясняването същността на спора е дълъг процес“, с тези думи съдия Михов се обърна към 12-класници от Немската езикова гимназия „Гьоте“. Разделението на държавната власт на законодателна, изпълнителна и съдебна се регламентира в Чл. 8 на Конституцията на Република България. Лекторът разказа за смисъла на разделението на правото на гражданско, търговско, административно и наказателно. 118 са районните съдилища в страната, 28 – окръжните и 5 – апелативните. Магистратът представи правораздаването с примери от практиката си, по гражданско-правни спорове.

Последва лекция в Английската езикова гимназия „Гео Милев“, която изнесе съдия Светлин Иванов. Младите хора дискутираха по темата, че свободата означава избор, изборът – отговорност, а между свободата и отговорността може да бъде поставен знак на равенство. Интересна за тях бе наказателната отговорност, която носят мнозина от тях, като непълнолетни лица и мерките, които предвижда и налага Закона за противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Третото посещение бе в Гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“.„Постановяването на осъдителна присъда е тежка отговорност“, коментира съдия Таня Маркова, която визуализира процесуалните действия след вземането на мярка за неотклонение спрямо обвиняем. Събирането на доказателства и материали по делото. Директорът, инж. Даниела Симеонова, приема програмата като необходимо гражданско образование за младите хора.

Окръжен съд – Бургас поднесе подарък на всеки ученик – малко книжно издание на Конституцията на Република България, предназначено за участниците в Образователната програма. Откритите уроци продължават утре в Гимназия за чужди езици „Васил Левски, с лектор – районният магистрат Яна Атанасова.

Коментари

Още от последните новини