Окръжен съдия и прокурор представиха функциите на съдебната власт пред ученици от ПМГ

Окръжен съдия и прокурор представиха функциите на съдебната власт пред ученици от ПМГ - E-Burgas.com

Темата за „Разделението на властите според Конституцията на Република България, функциите и структурата на съдебната власт, представиха пред три десети класа на Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“, окръжният прокурор Валентина Чакърова и съдия Симеон Михов. Изнесените три открити уроци днес са част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която Окръжен и Районен съд и Окръжна и Районна прокуратури – Бургас работят съвместно. Магистратите ще продължат с посещенията по училища през целия втори срок на учебната година.

„Моята мисия на съдия е да изслушвам аргументи. Правото е борба на мотиви. Ролята на съда е да решава спорове“, каза пред учениците съдия Михов. Обективността на съда се гарантира с неговата йерархичност и наличието на съдебни инстанции, които лекторът представи. На десетокласниците бяха интересни видовете съдилища, различните граждански, облигационни, административни и друг вид спорове. Младите хора получиха като подарък и малка книжка – Конституцията на Република България.

Окръжният магистрат ще представи темата утре пред ученици от Гимназията по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, а районният съдия Стоян Мутафчиев ще гостува на Математическата гимназия с темата за домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите.

Коментари

Още от последните новини