Огнище на коронавирус в дом за стари хора в сунгурларско село

Огнище на коронавирус в дом за стари хора в сунгурларско село - E-Burgas.com

32 души са заразени с коронавирус в дом за възрастни хора в сунгурларското село Славянци. В средата на седмицата бяха открити 18 случая, а от неделя пробите са показали още 14 новозаразени, като 8 от тях вече са настанени в болници в Бургас. От община Сунгурларе съобщиха за NOVA, че домът е под карантина.

Първите случаи на заразени с коронавирус в дома за стари хора с деменция бяха регистрирани на 1 септември. Дни по-късно броят им вече е 32-ма. Част от болните вече са в болница.

„На територията на общината има два дома за възрастни. Специално в този дом това е втори инцидент. От 32-ма заразени, 8 са в болница. Взехме мерки – тук ще битуват 27 човека, четири от тях са с отрицателни PCR тестове и са изолирани”, обясни кметът на Сунгурларе д-р Георги Кенов.

Той е на мнение, че заразата в дома е тръгнала от служител в дома, който е продължил да работи, въпреки че е имал симптоми. Кметът е категоричен, че ще направи всичко възможно да се овладее ситуацията, но призова за по-сериозно спазване на мерките, предава "Дарик".

„Тези неща произтичат оттам, че някой някъде не си е свършил работата. Имаме абсолютно всичко – консумативи, маски, дезинфектанти. Но явно някъде не се извършват тия неща, не се спазват хигиенните изисквания”, смята д-р Кенов и обяви, че ще поиска смяна на ръководството на дома. Кметът ще сезира и Агенция „Социално подпомагане” заради случая.

Както в сградата – огнище на коронавирус, така и в цялата община ще се извършва пълна дезинфекция. На жителите на дома днес ще бъдат направени изследвания.

 

Коментари

Още от последните новини