Обрат: Болница "Св. Мина" в Пловдив няма да лекува само пациенти с коронавирус

Обрат: Болница

Пълен обрат - обявената за първата в страната изцяло COVID болница "Св. Мина" в Пловдив няма да лекува само пациенти с коронавирус. Причината - липса на персонал и апаратура и недостатъчен финансов ресурс предаде "БНТ".

Решението беше оповестено изненадващо от община Пловдив, като все още не е ясно колко средства са похарчени за преструктурирането на здравното заведение. Още с идеята то да се превърне в първата COVID болница в страната, назря напрежение между местната администрация и областния кризисен щаб.

Решението, че болница "Св. Мина" няма да обслужва само пациенти с коронавирус, е взето след пълен анализ относно кадровите, технически и финансови възможности на здравното заведение.

"Първо, тя е в центъра на града, второ: тази болница няма паркинг, трето: тя няма подход, четвърто: няма отстояние, прозорците на болничните стаи са на тротоара, линейките, които и в момента спират, оставят болните на тротоара, преди да бъдат внесени в триажа. Тази болница е със стара архитектура както външна, тя е паметник на културата, както и вътрешната архитектура, вътрешните тоалетни, не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна", заяви директорът на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив д-р Калин Калинов.

Всичко това обаче е било ясно още преди да бъде обявено, че "Св. Мина" става първата COVID болница у нас. Още на 14 март, от общинския щаб са изпратили писмо до здравното министерство, в което предлагат като подходящи за целта три други здравни заведения - Белодробна болница, Окръжна болница или "Свети Панталеймон".

"Нашето предложение не беше прието, още веднъж подчертавам, и тогава и във времето съм изразявал своето мнение против "Св. Мина да бъде преобразувана като инфекциозна", категоричен беше д-р Калинов.

Решението за това е взето единодушно от медицинския щаб още през април, обясниха от областната управа.

"Аргументите бяха, че болницата е ниско натоварена под 40%, комисия провери лечебното заведение, беше всичко описано и реално се даде зелена светлина, беше всичко описано, за да бъде болница за прием на средно тежки пациенти", обясни Дани Каназирева.

Според новата заповед на РЗИ-Пловдив, COVID леглата в болница "Св. Мина" се редуцират от 137 на 60, тъй като това е обемът, който може да бъде обезпечен.

"Ще направим всичко възможно, търсим и финансиране, търсим хора, покриваме графици, ние ще дадем максимума от себе си", каза управителят на болницата проф. Петър Петров.

От болницата вярват, че ще се намери изход от финансовата криза, в която тя изпадна, след като лимитите по каса бяха изразходени. Според ръководството, в НЗОК вече търсят откъде да пренасочат нужните средства.

"Ще се намерят от други здравни заведения, които не са си достигнали бюджета. Така, че нашият преразход да бъде финансиран", каза още управителят.

В същото време обаче, няма яснота колко средства са похарчени за несъстоялото се преструктуриране на здравното заведение.

"Тъй като в момента много от нещата са на отложено плащане, не можем сумарно да ви кажем, но сумата, която пролетта се гласува в общинския съвет, беше 280 000 лв., обясни д-р Калинов"

Дали в Пловдив друго здравно заведение ще бъде определено за изцяло COVID болница, все още не е ясно.

Коментари

Още от последните новини