Областният управител Вълчо Чолаков запознава Ангелкова с предложения на поморийския бизнес

Областният управител Вълчо Чолаков запознава Ангелкова с предложения на поморийския бизнес - E-Burgas.com

По инициатива на туристическия бизнес в Поморие, кметът Иван Алексиев проведе среща с ресторантьори, хотелиери и туроператори, на която бяха поканени областният управител на област Бургас и представител на Областна дирекция по безопасност на храните ОДБХ – Бургас.

Областният управител Вълчо Чолаков се ангажира да запознае Министерството на туризма с предложенията на поморийския бизнес за успешен туризъм в условия на коронавирус. Чолаков, заедно с екипа си, ще обобщи направените предложения, ще се помисли и за правната им рамка. Хотелиерите настояват за Декларация, която да ги освобождава от отговорност, в случай, че турист бъде заразен от коронавирус и това наложи преустановяване на заплатената почивка. Без такъв регламент, съобразен с българското и европейското законодателство, браншът ще бъде обект на съдебни претенции, не е изключено и умишлено да се търсят редица обезщетения. Експериментално, в срок от една година, намаляване на ДДС за храните и ресторантьорските услуги е сред другите искания на поморийския бизнес.

Във всяка община да има център, в който да се настаняват за срока на карантина, туристи, които са се разболели по време на почивката си, но нямат нужда от болнично лечение. Средствата за издръжка, престоя и храненето на тези туристи ще става за сметка на платените им вече почивки към хотелиерите.

Възможност за по-гъвкаво назначаване на персонал, с опции за работа само в пикови часове от работния ден на заведенията, поискаха още от бранша.

 „Сезонът няма да е лесен, а гаранция за успешното му протичане не може никой да даде. На територията на Поморие е създадена организация, в която при нужда да осигурим болнични легла и да съдействаме по всякакъв начин и при всяка ситуация, но всеки сам трябва да прецени дали да отвори или не, дали да поеме този риск или не.“, каза кметът Алексиев.

Д-р Колев, представител на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, запозна присъстващите с новите изискванията по прилагане на противоепидемичните мерки за обектите с търговски площи на открито – градини, тераси и др.

На срещата присъства и началникът на РУП Поморие гл. инспектор Георги Куцаров. Той съобщи мерките, които ще бъдат предприети за осигуряване спокойствието и сигурността за жителите, гостите и туристите на гр. Поморие, включително с осигуряване на командировани полицаи за месеците юли и август. „Предвид решението на Общинския съвет, че тази година на територията на Поморие няма да има платени паркинги и репатриращ автомобил, всички униформени служители на РУП Поморие, както и командированите екипи, ще могат да съставят актове по Закона за движение по пътищата и за неправилното паркиране.“, поясни гл. инспектор Георги Куцаров.

 

Свързани статии
Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Зов до бургаските предприятия: Кандидатствайте за енергийна ефективност в сградите си Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Министърът на иновациите: Ще подкрепим бизнеса с 1,2 млрд. лв. до юни Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци
Тагове
поморие бизнес
Коментари

Още от последните новини