Областният кризисен център набира дарения за най-малките украински бежанци

Областният кризисен център набира дарения за най-малките украински бежанци - E-Burgas.com

Търсят се производители и доставчици на едро, с които да се договорят преференциални цени на необходимите продукти в хуманитарния център

Измина месец от стартирането на съвместната дарителска сметка между Областния кризисен център и Търговско-индустриалната камара-Бургас за набиране на финансови средства за подпомагане на украинските бежанци. Събраните средства от представители на бизнеса и частни дарители са близо 30 000 лева. Сметката беше обявена, за да се отговори на очакванията на дарители, които нямат възможност да предоставят продукти и предпочитат да подпомагат кампанията с финансови средства.

Изразходените средства от сметката до този момент са близо 15 000 лева. С тях са закупени хигиенни материали, детски храни, памперси и др., които се предоставят на всеки, потърсил съдействие и помощ в Областния кризисен център, ситуиран на Морска гара-Бургас. Останалите 15 000 лева ще бъдат изразходени за продукти с устойчив срок на годност, необходими за изхранването и обгрижването на най-малките - бебета и деца до 4-годишна възраст. Ще бъдат попълнени и липсите в Областния кризисен център от санитарни и хигиенни материали. За оптимално изразходване на наличните средства от дарителската сметка ръководството на Областна администрация Бургас търси производители и доставчици на едро, с които да се договорят преференциални цени на необходимите продукти в хуманитарния център.

Поради драстично намалелите дарения, както и ситуацията, че към момента всеки украинец, пожелал временна закрила, има възможност да бъде настанен в хотел с осигурено изхранване, което е реалната помощ от държавата, раздаването на храна в Областния кризисен център е почти преустановено. Пунктът на БЧК продължава с раздаването на хуманитарна помощ. Областна администрация Бургас и доброволците насочват усилията си към намиране на начини и осигуряване на други необходими стоки, лекарства, детски храни и др. Приоритетно екипът на Областния кризисен център набира дарения, с които да откликне на нуждите на най-малките.

Над 42 000 са вече украинските граждани с адресни регистрации в област Бургас. Голяма част от тях преминават за различен вид помощ и консултация през Областния кризисен център на Морска гара-Бургас.

Областният кризисен център в Бургас е единственият в страната, който събра от самото начало държавни институции, дарители, доброволци, които да консултират, подпомагат и предоставят услуги, като настаняване, записване в детска градина и училище, осигуряване на професионална заетост, социално подпомагане, здравна грижа, юридическа консултация - услуги, подпомагащи процеса на интегриране и адаптиране на украинците. Беше създадена стройна организация за получаване на регистрационни карти за времена закрила. Откриха се допълнителни пунктове в РПУ-та по места за ускоряване процеса за придобиване на статут. Ситуирани са мобилни екипи от ОД на МВР в хотелите с голяма концентрация на украинци, които допълнително подпомагат този процес. Друга инициатива, която единствено в Бургас бе реализирана, е обособяването на пространство в кризисния център, където децата се забавляват, рисуват, оцветяват, играят, докато родителите им чакат за временна закрила или за друг вид консултация и помощ.

Областният кризисен център от откриването си работи без почивен ден.  С натрупания вече опит и контакти доброволците от държавните институции съдействат за настаняване и консултиране на потърсилите помощ в Центъра украинци. Търсят дарители за продукти и транспортиране на бежанци до базите за настаняване. Разрешават казуси, възникнали на границата, логистика и координация.

Работното време на Центъра всеки ден е от 10.00 до 17.00 часа. Изключение ще е само Великден, когато Областният кризисен център няма да работи.

Свързани статии
Отново отварят пунктове за пререгистриране на украински бежанци в Бургас и региона Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Отворен е втори пункт за дарения за пострадалите в Турция и Сирия Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Украинци масово се връщат по родните места Нови 735 млн. лв. потичат за бизнеса Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв.
Тагове
дарения помощи украинци
Коментари

Още от последните новини