НПО-та с искане за повече кризисни центрове за жертви на домашно насилие

НПО-та с искане за повече кризисни центрове за жертви на домашно насилие - E-Burgas.com

Неправителствени организации отново ще поискат днес повече кризисни центрове, в които жертвите на домашно насилие да потърсят убежище съобщи "Дарик".

В Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета ще се състои шествие против насилието над жени под наслов "Докато има насилие, борбата продължава!", съобщават от Студентско общество за равенство при СУ. В протеста ще участват още 13 неправителствени организации.

Те заявяват, че отново излизат на протест срещу насилието над жени, защото борбата не е приключила, докато полово базираното насилие не е разпознато като специфична категория, нуждаеща се от специфични мерки.

"Миналата година формулирахме серия от искания - превантивни, образователни, институционални, информационни мерки. Никое от тях не беше изпълнено, въпреки твърденията на парламентарните групи на БСП и ГЕРБ, че ги е грижа за насилието над жени и искат да предотвратят повече жертви. Докато исканията са неизпълнени, борбата продължава", заявяват от организациите, които подготвят днешното шествие.

Те припомнят, че и през 2019 г. жени бяха убивани от бивши и настоящи партньори, понякога дори и след потърсена помощ в полицията, от което не е последвало нищо. Сред убитите имаше и деца, отбелязват от Студентско общество за равенство при СУ.
 

Протестиращите допълват, че въпреки това не са открити нови кризисни центрове, в които жертвите на домашно насилие да потърсят убежище - напротив, някои от тях са били закрити. Не са въведени обучения на полицейски служители за това как да реагират в подобни ситуации. Не са въведени програми за намеса и работа с извършителите на домашно насилие, които да предотвратят бъдеща ескалация, допълват от неправителствените организации.

Коментари

Още от последните новини