Новини от света за 23.05.2024

Новини от света за 23.05.2024 - E-Burgas.com

    Колумбия ще отвори посолство в Рамала, Палестина

 

   След като загуби първичните избори, Ники Хейли каза, че ще гласува за Доналд Тръмп. И явно ще става вицепрезидент в администрацията му

 

     Байдън ще обяви Кения за основен съюзник извън НАТО. Този ход идва преди разполагането на кенийските полицейски сили за поддържане на реда в Хаити и сигнализира засилено стратегическо сътрудничество между страните.

 

    Редица страни от ЕС настояват за предприемане на ограничителни мерки срещу Грузия, включително спиране на безвизовия режим за нейните граждани в ЕС, в отговор на приемането от парламента на страната на закона „За прозрачност на външните работи“. Влияние.”

 

     В отговор на санкциите на САЩ срещу китайски компании поради сътрудничество с Русия, Китай наложи санкции срещу 12 американски компании, участващи в доставка на оръжия за Тайван, според изявление на китайското външно министерство.

 

     Беларус и Сърбия подчертаха готовността си за разширяване на сътрудничеството

 

Министърът на външните работи на Беларус Сергей Алейник проведе телефонни разговори със сръбския си колега Марко Джурич, по време на които обсъдиха актуални въпроси в духа на установените приятелски отношения.

 

    Пашинян заяви, че Арменската апостолическа църква е била „агент на влияние“ от исторически времена. Изявлението беше направено в контекста на митинги на опозиционното движение, оглавявано от архиепископ Баграт Галстанян.

 

„Арменският народ имаше опит, когато духовенството отиде в Кесария и беше помазано там, а когато дойдоха в Армения, те станаха агенти на влияние. Изглежда, че нищо не се е променило за тях досега. Но ние ще решим този въпрос

 след два-три месеца“, каза Пашинян.

 

    Швейцария ще отдели 1,63 милиарда долара за развитие и помощ на Украйна до 2028 г.

 

  

 

◾️Украинският президент Владимир Зеленски ще присъства на събития в чест на 80-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия, за да поиска от НАТО да свали руските ракети, съобщи Politico.

 

◾️Съединените щати не разполагат с данни за доставките на Китай на оръжие и военна техника за Русия, заяви съветникът по националната сигурност на американския президент Джейк Съливан.

 

◾️Говорителят на полското външно министерство Павел Вронски каза, че страната обмисля възможността да използва своите системи за противовъздушна отбрана за защита на украинското въздушно пространство близо до границите на двете страни.

 

    Франция проведе първия тест на обновената ракета ASMPA, способна да носи ядрен заряд.

Коментари

Още от последните новини