Новата функция на тол системата: Засича средна скорост, глобите дебнат!

Новата функция на тол системата: Засича средна скорост, глобите дебнат! - E-Burgas.com

Тол системата вече може да засича средна скорост на превозните средства

 

Тол системата в България разработи техническа възможност за засичане на средната скорост на превозните средства. Това стана ясно по време на работна среща, проведена днес в Националното тол управление. На нея присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, инж. Стоян Николов – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, и началникът на кабинета Кирил Габеров. По време на срещата беше представена готовността на новата функционалност на системата.

 

Тол системата, която досега основно събираше такси за преминаване по пътищата на база изминати километри, вече ще може да отчита и средната скорост на автомобилите в определени участъци. Това е важна стъпка към подобряване на пътната безопасност и контрол на скоростта по българските пътища.

 

Отчетени бяха и резултатите от тестовия период, който се проведе в участък от Северната скоростна тангента на София между 18 и 23 октомври 2024 г. Тестовете показаха успешното функциониране на новата система за засичане на скоростта. Очаква се въвеждането на тази функционалност да спомогне за намаляване на пътнотранспортните произшествия и подобряване на контрола върху движението по главните пътни артерии.

 

Системата за засичане на средната скорост е част от усилията на държавата за модернизиране на пътната инфраструктура и подобряване на безопасността на движение. Тя ще бъде внедрена постепенно на ключови участъци от националната пътна мрежа.

Коментари

Още от последните новини