Нов бум на Covid-19 . Бургас води класацията по заразени

Нов бум на Covid-19 . Бургас води класацията по заразени - E-Burgas.com

Бургас се очертава като областта с най-голям брой новозаразени с COVID-19 в България, според последните данни от мониторинг на отпадните води в страната. Това беше съобщено от д-р Сергей Иванов, ръководител на научен екип от Софийския университет, по време на интервю за Нова телевизия. 

Данните показват, че нова вълна на заразяване е започнала още през юли, като заболяваемостта е най-висока именно в Бургас. Според д-р Иванов, въпреки че през летния сезон случаите на грип са ниски, очаква се рязко увеличение на случаите, когато хората се завърнат в София и започнат учебната година.

Екипът на д-р Иванов извършва мониторинг чрез взимане на проби от пречиствателните станции на отпадни води, където се търсят човешки патогени. По този начин се откриват различни вируси, което предоставя информация за нивото на заболяванията сред населението на съответните градове. Методът се смята за особено точен, тъй като обхваща всички хора, независимо дали са потърсили медицинска помощ или не. „Не може да се скрие нищо“, подчертава д-р Иванов, добавяйки, че този подход е по-надежден от тестовете при лекарите, тъй като вирусите се откриват дори и при тези, които не са се тествали.

По информация на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас, броят на заразените с COVID-19 в областта се увеличава значително през последните месеци. През юни са потвърдени 9 случая, през юли - 24, а през август - 87. Само през първата седмица на септември са регистрирани 22 нови случая, като двама от заразените са починали.

В отговор на нарастващата заболяваемост, РЗИ Бургас организира имунизационна кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон. Ваксинацията ще се извършва в имунизационния кабинет на ул. „Александровска“ 120 с работно време всеки ден от 9:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 16:00 ч.

Коментари

Още от последните новини