Най-търсената в света специалност – „Програмиране на изкуствен интелект“ идва в бургаската гимназия

Най-търсената в света специалност – „Програмиране на изкуствен интелект“ идва в бургаската гимназия - E-Burgas.com

Още от тази есен в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас ще започне обучение в най-актуалната и търсена в цял свят специалност – „Програмиране на изкуствен интелект“. Новата учебна дисциплина, свързана с високите технологии, е предложена и се реализира по идея на кмета Димитър Николов.

„За развитието на икономиката от значение е наличието на специалисти, готови да създават съвременни решения за оптимизиране на процесите и управлението. Надявам се повече бургаски ученици да изберат да изучават и да практикуват професиите на бъдещето“, сподели кметът Димитър Николов.

Инициативата е подкрепена от компаниите от ИТ сектора, които са членове на училищното настоятелството на Професионална гимназия по програмиране, двата бургаски университета и местния бизнес, а Министерството на образованието и науката вече одобри новата специалност в единния класификатор на професиите в направление „Компютърни науки“ – „Програмиране на изкуствен интелект“.

По тази специалност ще бъде реализиран прием през новата учебна 2021-2022 година от 24 ученици. Курсът на обучение ще бъде пет години, а професионално-квалификационната степен, с която ще завършват гимназистите – трета. Балообразуващи оценки за приема ще бъдат: български език и литература, и математика от Националното външно оценяване, както и оценките от свидетелството за основно образование по математика и физика.

За целите на обучението по новата специалност е предвидено изграждането на специална лаборатория в новостроящия се корпус на гимназията по програмиране, а преподавателите ще преминат квалификация в чужбина. В курса на обучение ще бъде включено учебно съдържание, налично в две от най-големите световни ИТ академии - Microsoft Academy и CISCO Academy. В нея ще се изучават най-важните и широко разпространени програмни езици – C ++, Java, Lisp, Prolog, Python and R.

Завършилите „Програмиране на изкуствен интелект“ ще могат да се реализират в ИТ индустрията, където ще създават решения за даване на прогнози за процеси, анализ и обработка на данни и създаване на приложения, които ще се самообучават и ще помагат на хората в ежедневието, както и в сложни процеси, свързани с вземане на решения.

Последните проучвания показват, че светът непрекъснато се променя и се автоматизира чрез роботи и алгоритми, а докато цифровата икономика се развива, търсенето на традиционни специалисти намалява поради динамиката на технологиите. Тези работни места ще изчезнат съвсем, но конкуренцията се увеличава бързо в традиционните професии и много хора, които влизат в тези професии, ще работят все повече за по-ниски доходи. От друга страна, в новите индустрии йерархиите не са добре установени, тъй като уменията, необходими за извършване на работата, съществуват отскоро. Именно тези нови индустрии ще задвижат следващия икономически подем.

Повече за сроковете на кандидатстване за предстоящата учебна 2021-2022 година може да научите на: https://ruoburgas.org/-v-.html

Свързани статии
Вахтен офицер втори ранг е новата Мисис Бургас Едно от Златните момичета на България ще избира най- красивата омъжена жена на Бургас Десет смели жени ще се борят за титлата Мисис Бургас 2024 г Претендентките за титлата Мисис Бургас 2024 г заблестяват в официалните рокли на модна къща „Тонена" Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е сред звездните треньори в "Dancing Stars" Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Затварят Летище Бургас за почти месец Ревматологията на „Бургасмед“ с безплатни прегледи от 12 до 16 февруари Бургас отново ще избира най- красива омъжена жена за 2024 г
Тагове
„Програмиране на изкуствен интелект“ Бургас
Коментари

Още от последните новини