Наши командоси демонстрираха умения в учението "Бриз 2017"

Наши командоси демонстрираха умения в учението
Снимка: ВМС

Българските Военноморски сили демонстрираха способности днес по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“. В първия епизод от заключителния етап на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2017“ гостите наблюдаваха действия на съвместни групи за специални операции на ВМС на Република България и Кралската морска пехота на Великобритания.

Този епизод отработва бойни способности по неутрализиране на терористи, които са завладели кораб и подготвят голям терористичен акт по критичната инфраструктура на страната. В операцията участва хеликоптер „Пантер“, който прелята на 3-5 метра над водата и стовари екипа от командоси, които извършиха операцията по обезвреждането на терористите.

Ликвидирането на пожар на търговски кораб в пристанище беше извършено от военнослужещи от ВМС, съвместно с представители на различни държавни, областни и регионални организации. С този епизод и с операцията по противодействие на нелегален трафик на мигранти и спасяване на голям брой бедстващи хора на море се отработват необходими способности за действия при кризи от невоенен характер, в които участват и граждански структури.

С операцията по отразяване на асиметрични заплахи на море бяха демонстрирани способности, чието придобиване се определя от съвременните заплахи за сигурността. Гостите имаха възможност да наблюдават и бойните способности на военноморските ни сили, свързани с отразяване на атака от въздушен противник, атака на подводница от корабна поискова група с използване на противоподводни бомби, както и артилерийска стрелба по въздушна цел.

Демонстрациите завършиха с отдаване на чест на построените кораби, участващи в учението: фрегата „Верни“, фрегата „Смели“, корвета „Решителни“, румънската фрегата „REGELE FERDINAND“, турската фрегата „YILDIRIM“ и ескадрен миноносец „DUNCAN“ от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Източник: БГНЕС
 

Коментари

Още от последните новини