Нашествие от розови фламинги в Бургас! Цели 38 долетяха в Атанасовското езеро (Снимки)

Нашествие от розови фламинги в Бургас! Цели 38 долетяха в Атанасовското езеро (Снимки) - E-Burgas.com

За първи път в Бургас са забелязани и заснети цели 38 фламинги. Преди години по някоя заблудена птица от този вид кацаше тук веднъж на петилетка. Напоследък те посещават града на все по-големи групи. Според специалистите е твърде вероятно в близко бъдеще фламинги да започнат да гнездят тук, както го правят лебедите, например.

За 38-те птици съобщи любителят-орнитолог Николай Колев от Раднево. Те са забелязани в Южните солници на Атанасовско езеро, от Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна.

Розовото фламинго много рядко посещава тази част на езерото, но явно е било привлечено от благоприятните условия и наличието на храна тук. Наблюдението на внушителния брой птици е второто подобно за България в последните дни. По-рано през седмицата на яз. "Студен кладенец" в Източни Родопи са забелязани 53 птици, което вероятно е най-високата численост за този вид, отбелязвана някога в България.

И вие може да станете свидетели на тази колоритна гледка, като посетите Атанасовско езеро в района на Пътеката на саблеклюна (вдясно от кръговото на изхода за "Сарафово", точно до бензиностанция "Лукойл").

Галерия
Коментари

Още от последните новини