Над 1000 деца са изоставени от родителите си през 2018

Над 1000 деца са изоставени от родителите си през 2018 - E-Burgas.com
Архив dariknews.bg

Над 1000 деца са изоставени от своите родители миналата година, съобщи в интервю за "Нова тв" министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той коментира протестите срещу проекта за Национална стратегия за детето до 2030 г., която, според участниците в тях, цели да отнема децата от техните родители.

"Искам пак да потвърдя, че проектът на Националната стратегия за детето 2019 - 2030 година е оттеглен. По него не се работи. По никакъв начин чрез законодателни или по общо нормативни промени не се прокарват принципи и положения от проектостратегията", посочи той.

Петков подчерта, че основанията за отнемане на дете от семейство не са променяни от 2003 г., когато са записани в чл. 25 от Закона за закрила на детето. "Отнемането на дете може да се случи когато грижата за него е неглижирана, детето е поставено в риск или ако детето е насилвано. Това са изброените основания при които като крайна мярка се предприема извеждане на детето от семейството", припомни Петков.

Запитан дали издърпването на ухо или шамар могат да бъдат причина за отнемане на дете, министърът отрече, и нарече тезата несъстоятелна. По думите му именно подобни интерпретации на битови случаи са довели до неразбиране на стратегията и са станали причина за нейното оттегляне.

"Всеки може да прецени, че дадено дете се нуждае от закрила и може да подаде сигнал. Но тук е ролята и преценката на органите за закрила на детето. Те трябва да преценят дали това дете наистина е подложено на риск и дали е необходима работа със семейството", посочи още социалният министър.

Бившият конституционен съдия, а сега експерт към Министерството на правосъдието Румен Ненков също коментира протестите срещу стратегията. Пред Би Ти Ви той каза, че "българският народ много ловко се манипулира и то в посока недоверие към европейските ценности". По думите на юриста без контрола на държавата не може едно дете да бъде поставено в различни условия от семейната среда. "Огромният проблем е, че ние нямаме деца, а не, че ще ни ги вземат", допълни бившият конституционен съдия.

Коментари

Още от последните новини