Начело сме по онкологични заболявания в Европа

Начело сме по онкологични заболявания в Европа - E-Burgas.com

В Европа българките и румънките боледуват и умират най-много от рак на шийката на матката според здравните анализи на европейските институции. Данните не са от Българския раков регистър, защото от 6 години той не функционира.

От цяла Европа само в България и в Словакия няма Държавен раков план, а според онколозите - скрининговите ни и профилактични програми на практика не работят..Програмата Спри и се прегледай- платена с европейски пари, трябваше през 2013 година да тества безплатно четвърт милион българки за рак на шийката на матката.

За да разберем дали наистина са толкова страшни данните и дали младите жени у нас все-повече боледуват от така нареченият папилома вирус ще проверим в държавният раков регистър, който се намира тук в така наречената Ракова болница в квартал "Дървеница" в София. „Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания при жените в България. Годишно имаме около 1000-1100 нови случаи. Между 300 и 400 са смъртните случаи. Няма спад на онкологичните заболявания”, коментира доц. д-р Здравка Валерианова, ръководител националния раков регистър.

Коментари

Още от последните новини