Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на забарзените

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на забарзените - E-Burgas.com

България вече е на 24-то място по заболеваемост от COVID-19 в ЕС, МЗ отличи най-възрастната работеща медицинска сестра

Наблюдаваме трайна тенденция за увеличаване на излекуваните на фона на новозаразените. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти за хода на пандемията у нас. "Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това трябва да постигнем колективен имунитет, за да преборим това заболяване", допълни проф. Ангелов, цитиран от cross.bg.

Оптимистичната тенденция отчeте и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "България вече е на 24-то място по заболеваемост в Европейския съю и на трето - по смъртност", обяви той.

По-малко починали и отново много излекувани от COVID-19

Началникът на Нациоанлния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че по празниците е трудно да се направят генерални изводи. Добави обаче, че натискът върху столичните болници е намалял.

„В момента във ВМА, а и не само, има спад с около 40-50%. Каквито и празници да са, ние приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, нуждаещи се от кислородотерапия. Тези пациенти намаляха", добави той.

Брифингът на здравните власти в последния ден на 2020 г. започна по нетрадиционен начин.

"2020 беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. Уважаеми медицински сестри, скъпи акушерки и професионалисти по здравни грижи, във ваше лице ние чувстваме подкрепа и сила. За да благодарим на всички медицински сестри, съм поканил най-възрастната работеща медицинска сестра в България - г-жа Ценка Досева", каза здравният министър. След това той връчи на Досева най-високия почетен знак на здравното министерство от името на премиера и правителството.

Свързани статии
Новозаразените двойно повече от излекуваните последните 24 часа Над 20 хиляди души се ваксинираха за един ден, 1733 са новозаразените Бургас и Царево с висок брой новозаразени с ковид Кметът Димитър Николов: От 4 700 ваксинирани само седем души са прекарали ковид и то леко 1 463 са новозаразените у нас, 35 са починали Бургазлии могат да се ваксинират безплатно с AstraZeneca през уикенда! Ето къде Ковид взе пет нови жертви в Бургас Над 1000 на ден стават заразените с ковид у нас Здравният министър: Държим пандемията на каишка Пресaташeтo на НАП, прекара 13 денонощия в ковид отделение, благодари на УМБАЛ-Бургас
Тагове
костадин ангелов ковид брифинг
Коментари

Още от последните новини