Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на забарзените

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на забарзените - E-Burgas.com

България вече е на 24-то място по заболеваемост от COVID-19 в ЕС, МЗ отличи най-възрастната работеща медицинска сестра

Наблюдаваме трайна тенденция за увеличаване на излекуваните на фона на новозаразените. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти за хода на пандемията у нас. "Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това трябва да постигнем колективен имунитет, за да преборим това заболяване", допълни проф. Ангелов, цитиран от cross.bg.

Оптимистичната тенденция отчeте и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "България вече е на 24-то място по заболеваемост в Европейския съю и на трето - по смъртност", обяви той.

По-малко починали и отново много излекувани от COVID-19

Началникът на Нациоанлния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че по празниците е трудно да се направят генерални изводи. Добави обаче, че натискът върху столичните болници е намалял.

„В момента във ВМА, а и не само, има спад с около 40-50%. Каквито и празници да са, ние приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, нуждаещи се от кислородотерапия. Тези пациенти намаляха", добави той.

Брифингът на здравните власти в последния ден на 2020 г. започна по нетрадиционен начин.

"2020 беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. Уважаеми медицински сестри, скъпи акушерки и професионалисти по здравни грижи, във ваше лице ние чувстваме подкрепа и сила. За да благодарим на всички медицински сестри, съм поканил най-възрастната работеща медицинска сестра в България - г-жа Ценка Досева", каза здравният министър. След това той връчи на Досева най-високия почетен знак на здравното министерство от името на премиера и правителството.

Свързани статии
Бургас на второ място по новозаразени с ковид за денонощието Бургаските болници се подготвят за четвъртата вълна 121 новозаразени с ковид у нас Епидемиолог: Четвъртата вълна вече е у нас 96 са новите случаи на коронавирус у нас Четвърта вълна: Делта вариантът на ковид настъпва в Европа Гранична полиция денонощно охранява кораба с огнище на COVID-19 Ковид погуби моряк от кораб на бургаското пристанище, 11 други са заразени 93 са новозаразените с ковид у нас 74 българи са осъмнали с коронавирус
Тагове
костадин ангелов ковид брифинг
Коментари

Още от последните новини