МВР предлага: Удряш полицай, плащаш 2000 лв. глоба

МВР предлага: Удряш полицай, плащаш 2000 лв. глоба  - E-Burgas.com

МВР предлага обединение на Специализирания отряд за борба с тероризма и жандармерията в една нова, голяма структура Главна дирекция „Жандармерия и противодействие на тероризма“. Това е предвидено като част от промени в закона за МВР, които са качени за обсъждане в Портала за обществени консултации strategy.bg.
 
Според авторите на законопроекта от вътрешното министерство, това било необходимо за "повишаване на ефективността на дейностите по предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване заложници, задържане и/или обезвреждане на особено опасни престъпници или престъпни групи,  осигуряване на зона за безопасност срещу потенциални атаки, опазване на обществения ред при провеждане на масови мероприятия, възстановяване, поддържане и опазване на обществения ред при масови безредици".
 
Пак тя ще се занимава с "откриване, идентифициране и неутрализиране на взривни устройства и взривни вещества, разработване на технически средства и способи за извършване на тези дейности, извършване на физикохимическо изследване и експертна оценка на взривни устройства и техните елементи, на взривни вещества, документи и непознати вещества", овладяване на кризисни ситуации, както и охрана на специални товари.
 
МВР предлага и глоба от 2000 лв. за всеки, които посегне на полицай или пожарникар. Предлага се нов текст, в който е записано, че "който наруши физическата неприкосновеност на полицейски орган или на орган за пожарна безопасност и защита на населението чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 2000 лв.". Според авторите това се налагало, защото сега в закона имало само прокламирана особена закрила на закона, но нямало никаква административно-наказателна разпоредба, която да я защитава.
 
Предлага се и създаване на изрично изискване да не се назначават за служители на МВР кандидати, при установена зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да бъдат изследвани за зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози.

Коментари

Още от последните новини