Може ли Димитър Николов да свети ярко в София?

Може ли Димитър Николов да свети ярко в София? - E-Burgas.com
колаж: e-Burgas.com

Сянката на Бойко Борисов може да се окаже пагубна за кандидата на ГЕРБ, който и да е той

По всичко изглежда, че тактиката на ГЕРБ да обяви кандидата си за президент в последния момент отново ще сработи. Малко повече от месец преди изборите тема номер едно в публичното пространство е кой ще издигне Бойко Борисов за почти уредения президентски пост, ако се вярва на социолозите. 

Голямото разкриване на 2 октомври се чака с нетърпение, като филмова премиера на нов епизод от "Междузвездни войни", докато Цветан Цветанов подгрява публиката и увеличава съспенса с 99-процентови прогнози за четирима кандидати и отпечатани плакати. В същото време голяма част от българите продължават да твърдят, че ще гласуват за "кандидата на ГЕРБ", нищо че не знаят кой ще бъде и дали изобщо ще им вдъхва доверие. 

Изборите обаче могат да се окажат по-специални за бургазлии и това може да стане само след 24 часа, ако се окаже, че именно Димитър Николов е лицето, което ще ни се усмихва от плакатите на ГЕРБ през следващите седмици. Математически шансовете за това в момента са едно към четири, въпреки че едва ли шансовете на кандидатите са разделени по равно. Не трябва да забравяме и вратичката, която Цветан Цветанов си остави с прогнозата от 99%. Това на практика означава, че все пак има 1% вероятност изненадата утре да се окаже още по-голяма...

Николов отдавна е със статут на рок звезда в Бургас, а убедителните победи на кметските избори, усвоените евросредства и наградите за най-добър град му донесоха и национална слава. Шовинизмът на бургазлии пък със сигурност ще налее някой друг процент в надпреварата и може да спомогне за 

Президентската институция обаче е доста по-различна, особено ако си издигнат от партията на Бойко Борисов, който е готов по всяко време да ти заглади перчема. Нека си припомним, че Росен Плевнелиев също встъпи с много висок рейтинг като министър на регионалното развитие, но пет години по-късно доверието към него е рекордно ниско за президент. Държавният ни глава така и не успя да се откъсне от сянката на премиера, което значително разклати авторитета му. Тук идва и въпросът ще може ли следващия кандидат на ГЕРБ, бил той Димитър Николов, Томислав Дончев, Цецка Цачева или Йорданка Фандъкова, да не бъде просто "аватар на Бойко Борисов", както вчера се изрази кандидатът на БСП ген. Румен Радев. В Бургас Димитър Николов е свикнал да дава разпореждания, които да се спазват на мига от зам. кметове, общински съветници и администрация. През годините това му докара прякори като кметът-слънце, чичо кмет и други иронични подмятания в този тон. В София обаче вече си имат слънце, което едва ли ще позволи някой да грее по-ярко в негово присъствие. 

Самият Николов догодина става на 50 години, което е една прекрасна възраст за президент. Той обаче напоследък демонстрира умора, която без съмнение се е натрупала у него през последните близо 10 години, в които е градоначалник на Бургас. Преди последните местни избори в публичното пространство дори се появиха слухове, че Николов иска да се оттегли надпреварата, но решението му не е било одобрено на централно ниво от партията. Това поражда въпросът има ли сили кметът на Бургас да изкара петгодишен мандат в институция, която със сигурност не е по-лека от кметската. И ще му разреши ли някой в ГЕРБ да вземе решението сам?

Венелин Костадинов

Коментари

Още от последните новини