18-годишната Станимира спаси три деца от удавяне на плажа в Бургас

18-годишната Станимира спаси три деца от удавяне на плажа в Бургас - E-Burgas.com

Случка на Бургаския плаж изправи на нокти майките на три деца, дошли да се порадват на слънцето и морето. Малчуганите - около 9-годишни, влезли сами да се къпят, и като във филм на ужасите, внезапно били връхлетени от двуметрови вълни, пише "Труд"

Подводното течение, което в Бургас наричат сулган, ги подхванало и задърпало навътре. Останали безпомощни, децата започнали да крещят към брега.  Майките им ги чули, но не знаели да плуват и изпаднали в истерия, виждайки как главичките им като топлийки изчезват сред вълните.

Цялата история, която се разиграла на Северния плаж на Бургас, обаче завършила щастливо благодарение на Станимира - спасителката на Пети пост на Северния плаж. 18-годишното момиче се хвърлило моментално във водата. Тя хванала едното от децата. Други двама мъже, които само преди пет минути влезли да се къпят, чули виковете на майките и децата, видели как спасителката се хвърля и се спуснали на помощ. Всеки от тях хванал по един малчуган и с общи усилия ги извадили на брега при разплаканите им майки.

Спасителката на плажа се казва Станимира Атанасова. Предстои й да завърши Руската езикова гимназия и идния май да бъде абитуриентка.

"Не се уплаших от случката. Тази година ми е първа като спасител, и този инцидент бе първи за мен. Запазих самообладание. Влизайки в морето да помогна на децата, мислех само, че трябва да се справя, и че те са три, и още някой наоколо трябва да подаде ръка. За щастие, двама продавачи на царевица, току що бяха влезли да се къпят. Денят беше много горещ, а те си оставиха нещата близо до поста и ми се обадиха, че ще са във водата. Точно те ми помогнаха да извадим всички“, разказва Станимира.

„Обичам да помагам на хората, затова съм решила професията, която ще избера, да е такава- да помагам и да подкрепям. Може би ще стана лекар или учител", разкрива момичето.

Преди да се върне в училище за последния 12-и клас, тя ще работи като спасителка на плажа.

Станимира е кореняк - бургазлийка. Баща й има сервиз за офроуд автомобили. Момичето плува отлично и затова решила да се пробва на вишката. Смята, че спасителите трябва преди всичко да са смели и много много да не се колебаят, преди да се хвърлят в морето. Цените много гостите и туристите, които са дошли да се порадват на морето, но не и тези, които са пияни, или се държат безразсъдно и безотговорно, поставят в риск живота си или нехаят за малките си деца, които влизат „навътре“.

Тази година има много чужденци и родни летовници. Модата при жените далеч не е да се пекат по монокини. Явно, пандемията си е казала думата, поради което мнозинството от дамите предпочитат целите бански.

Да, спасителите са гларуси. Те изглеждат добре и винаги привличат вниманието. Същото се отнася и за жените - спасителки. До една са красиви и с фигури като изваяни от древни скулптури. За Станимира и за колегите й обаче постът на вишката е сериозен и отговорен.

В Бургас има немалко хора, които лятно време работят като спасители, а зиме стават огняри, охранители или си търсят друга работа за няколко месеца в други градове. Сред спасителите има много учители по физическо, много студенти в Националната спортна академия или в други университети, а има дори и ученици като Станимира, които спортуват активно и могат с лекота да покрият нормативите.

Коментари

Още от последните новини