Министерството на туризма без план за летния сезон, от бранша настояват за такъв

Министерството на туризма без план за летния сезон, от бранша настояват за такъв - E-Burgas.com

Министерството на туризма да разработи нова търговска и рекламна политика във връзка с продължаващата пандемия. За това настояват от туристическия бранш в Бургас. За първи път те се готвят да издигнат независим кандидат за депутат, който да защитава интересите им.

Как ще протече летният сезон отново е загадка, а експертните прогнози не са оптимистични.

Докато министърът на туризма Марияна Николова открива блестящите перспективи за развитие на концертния и на голф туризма в България, туристическият бранш по Южното Черноморие се пита ще има ли летен сезон и как ще протече той. До момента министерството не е подготвило нито стратегия, нито концепция, няма и разработени варианти при какви условия ще бъдат посрещнатите туристите в морските ни курорти.

Нашите конкуренти от съседните държави имат готовност от април да открият туристическия сезон, каза председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас и един от най-добрите експерти в туризма Иван Иванов:

„Турското правителство има конкретна програма за сезон 2021. Всеки хотел получава конкретен сертификат как ще посреща, настанява, обслужва и изпраща туристите. Посланиците на министерствата на Гърция, Турция, Хърватия, Кипър провеждат онлайн разговори с туроператори на трети страни. Били са в Молдова, Украйна, Беларус, Руската федерация. Ще обходят сега в Чехия, Словакия, Полша. Туроператори ми звънят и ме питат дали ще имаме сезон 2021 и защо посолствата ни нямат указания за провеждането на конкретни срещи".

Иванов цитира разработени сценарии, които показват, че обстановката ще се нормализира към нивата от 2019 година през 2024-2025 година.

И това лято чуждестранните туристи ще пристигат по Южното Черноморие най-вече с автобуси и с коли, прогнозира председателят на Бургаската регионална туристическа асоциация Соня Енилова. И тя е на мнение, че страната ни се забавя с подготовката си за летния туристически сезон:

„Очакваната нова вълна на вируса ще затрудни допълнително подготовката на летния сезон. Ако се запазят настоящите условия - изискване за тест, ще ограничи броя на туристите, които искат да посетят България. Така ще можем да разчитаме само на български туристи, но те няма да запълнят капацитета... Трябва да се търси нов подход, да се търсят нови продукти, които да отговарят на настоящата обстановка".

Ранни записвания има, но те не са сигурни, каза хотелиерът Венелин Ташев. Този сезон, за разлика от миналата година, всички хотели в Слънчев бряг ще отворят, защото собствениците им не могат да издържат още един сезон да не работят.

„Украйна, Полша, Чехия - от там са повечето ранни резервации".

Защо е важно туристическият бранш да има свой представител в парламента, обяснява Енилова:

„Би могло да се подобри средата, политиките и да се работи по-лесно. Не е необходимо да се правят тромави закони, които никой не може да разбере и да изпълнява".

cross.bg

Свързани статии
Туристическият бранш очаква от началото на май да започнат груповите пътувания Северното Черноморие посреща първи туристи по Великден Великден - тест за туризма по Черноморието Министерството на туризма дава още 8,8 млн.лв. на туроператори Прогрес в Созопол, общината се побратими с турския Визе 85 хиляди полски туристи посетили България по време на пандемията Марияна Николова подпомага екскурзоводите с обществени поръчки Марияна Николова апелира за ваксини в туризма Искат работещите в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно Отпускат 1,8 млн.лв. за археологически обекти в страната
Тагове
туризъм летен сезон
Коментари

Още от последните новини