Министър Аврамова: Имаме данни за 4 язовира, че са наполовина празни

Министър Аврамова: Имаме данни за 4 язовира, че са наполовина празни - E-Burgas.com
Deprecated: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/eburgas/public_html/template/default/post.php on line 318

Няма отворени кранове. И двата са затворени. Проучването на Софийска вода за язовир „Студена“ е на 25-29-ти ноември. За крана незабавно сме предприели мерки. Монтирахме го вчера, за да може да изпълним технически мероприятия. Това каза по НТВ министър Петя Аврамова.

В момента през този кран се подава вода за питейно битови нужди в промишлената зона. В последно време се появиха спекулации с крановете. Няма как да няма водомер. В момента прокуратурата разследва случая. Ние сме готови да дадем информация.

ВиК- дружествата могат да намират течове. Една проверка може да констатира всички течове. 290 литра в секунда ние подаваме от язовира. В настоящият момент няма как да подаваме 290 нерегламентирано. В доклада на Софийска вода се твърди, че има кран, който изпуска. И ние сме предприели мерки. Никога не съм проверявала водомерните устройства в „Стомана“ Перник . Твърди се, че в района има водомер. Нямам данни за това, което се твърди в доклада на „Софийска вода“.

Прокуратурата е тази, която трябва да разследва вина. Носенето на персонална вина, ако такава бъде установена, аз мога да нося отговорност. Не сме имали разговор по този въпрос с премиера. Ако г-н Борисов поиска оставката ми, аз съм готова да я подам.

Въпрос на техническа преценка е дали „Софийска вода“ може да се свърже с Перник. Не само този язовир има проблем с водата. Режимът трябваше да се въведе по-рано. Режим при силна амортизирана система доведе до множество аварии. Авариите на ден са 10.

Законова право на КЕВР е да определят по-висока цена. Решението е на общото събрание на съдружниците на ВиК-Перник, където държавата има 51 процента. Ние ще гласуваме против. Нашето становище е против повишение на водата в Перник.  

Ще платим 340 хиляди лева, за да се обходят всички притоци на язовир „Студена“. Новият режим трябва да се въведе. Така ще можем по-бързо да работим на терен. Най-големият проблем е амортизираната  ВиК-мрежа. Перник има 5 млн. несъбрани вземания. Излиза, че хората трябва да бъдат отговорни. Имаше криза в Сливен, Ловеч и Плевен. Там могат да ползват допълнителни водоизточници. На много места има проблем с притока. Виждате, че няма дъжд. Трябва да следим положението, за да решаваме този проблем своевременно. За 4 язовира има данни за под 50 процента от водата. Все още няма криза. Трябва да ограничим всякакъв разход на вода.

Коментари

Още от последните новини