Местим стрелките на часовника с час назад идната събота

Местим стрелките на часовника с час назад идната събота - E-Burgas.com

България ще се върне с час назад в нощта срещу 28-и октомври. Преминаването от лятно към зимно астрономическо часово време винаги става в последната неделя на месеца. Връщането на стрелките става в 04.00 ч. през нощта. Преминаването към лятно време става в последната неделя на март, когато стрелките се местят с час напред.

В България лятното и зимното часово време са въведени през 1979 г., когато правителството възприема примера на бившия СССР. Догодина обаче официално ще се разделим със сезонната промяна на времето.

Причината за това е след мащабно европейско допитване, което показа, че жителите на Стария континент желаят това. Европейската комисия реши да се съобрази с мнението на гражданите на ЕС. И така, официално последната задължителна смяна ще бъде в края на март догодина. След това държавите членки на съюза сами ще трябва да решат дали да се върнат към астрономическото време или да останат на лятно време.

България ще има време до началото на новата година, за да заяви пред Европа дали възнамерява да сменя времето през октомври 2019-а. Преди енергийното министерство да вземе своето решение, Министерски съвет проведе онлайн анкета, в която участваха 17 318 българи.

Паралелна анкета на Екзакта показа, че 48% от българите искат зимното часово време да остане официално у нас, след като Европа отмени сезонната смяна. 32% пък предпочитат лятното часово време да се въведе за постоянно. Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. 

Коментари

Още от последните новини