Масови проверки на агнешкото и яйцата преди Великден

Масови проверки на агнешкото и яйцата преди Великден - E-Burgas.com

Агенцията по безопасност на храните започна предвеликднеска проверка в търговските обекти в цялата страна за качеството на агнешкото, яйцата и козунаците.

В следващия месец ще се взимат и проби за анализ на яйцата от ЕС и трети страни, а за нарушителите глобите ще са от 1000 до 6000 хиляди лева. Една от първите проверки беше в Благоевград, инспекторите влязоха в месарски магазин в града. Заявката тук е, че се продава агнешкото само с произход България. Нашата фирма работи само с българско месо - Търговище, Петрич, от региона. Всичко минава през кланица, има печат, обяснява Александър Хаджийски, продавач в магазина. Калина Милушева, нач. отдел "Контрол на храните" към ОБДХ - Благоевград разясни, че това, което е добито на територията на България е със син печат, а вносното месо е с червен печат.

По печата могат да се ориентират от коя кланица е, той започва с номера на областта", допълни тя.

Проверката продължава с оглед на месото и температурата, при която се съхранява. Изискванията към търговеца са то да бъде прясно. Свежото агнешко е с приятен розов цвят на месото и с бял на мазнината. Когато е заклано, след няколко часа вече е образувало суха коричка по повърхността. При лек натиск се образува една трапчинка, която след това веднага се възстановява, допълни Милушева.

В момента цената на агнешкото в благоевградско е около 15 лв., като се очаква тя да се повиши с наближаване на великденските празници. Проверки ще има и на козунаците, яйцата и боите за яйца.

Това, което потребителят може да следи е срокът, за яйцата той е 28 дни от датата на снасяне, добави началникът на отдел „Контрол на храните" към ОБДХ - Благоевград.

Ако имате съмнение относно това дали яйцата, които сте купили са пресни - експертите съветват да си направите домашен тест. Прясното яйце запазва жълтъка си цял при счупване в чиния.

Свързани статии
Започват засилени проверки на камиони и автобуси по пътищата у нас Яйцата са рекордьор на поскъпването у нас Продължават проверките на ИАРА в региона ИАРА със засилени проверки в цялата страна (Снимки) Засилените полицейски проверки в страната продължават Инспектори на ИАРА осъществиха 1084 проверки в навечерието на Никулден БАБХ засили проверките дни преди Никулден Инспектори на ИАРА извършиха проверки на Поморийското езеро и язовир Цонево (Снимки) Граничари от Бургаско са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика с мигранти Хванаха 39 дрогирани шофьори само за ден у нас
Тагове
проверки великден бабх яйца агнешко козунаци
Коментари

Още от последните новини