Марияна Николова апелира за ваксини в туризма

Марияна Николова апелира за ваксини в туризма  - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Към настоящия момент заетостта в хотелите на трите ни големи зимни курорта е около 50%, но бележат ръст „ласт минит“ резервациите. Посещават ни все повече туристи от съседните страни. В Банско например има много румънци заради ваканцията на децата. Разбира се, отчитат се и доста канселации с въвеждането на задължителния PCR тест, но бизнесът проявява гъвкавост в предлагането. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при участието си в предаването на bTV „Лице в лице“.

Тя акцентира, че поради ограниченията все по-труден е достъпът с въздушен транспорт, затова се разчита предимно на автомобилния. Основно по тази причина спадът при чуждестранните туристи у нас е около 70% в сравнение с числата преди пандемията. Хотелите имат ресурс и достатъчно леглова база. Бизнесът се обезпечи с нужните средства за дезинфекция и може да се каже, че помещенията са стерилни, това сочат проверките. Правилата трябва да се спазват, но винаги има нарушения и никой няма да остане безнаказан. Важно е да сме самодисциплинирани. Трябва да спазваме мерките, предписани от здравните власти, защото само така ще излезем от пандемията, категорична бе министър Николова и разясни как се провеждат инспекциите.

Първо отивам на рецепцията в хотела и искам да видя какви са резервациите. Ежедневно следя и Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Проверяваме дали има специализирани ковид помещения. Проверките доказват, че няма нито един заразен или болен в местата за настаняване. PCR тестовете също дават увереност при идването на туристите. Аз лично препоръчвам на бранша всички, които работят в сектора, да бъдат ваксинирани, за да внесем спокойствие и у нашите гости. Печатът за безопасност и хигиена  на Световния съвет за пътувания и туризъм, който получи България, искам да бъде защитен, каза още тя и прогнозира, че очакваните до лятото 2 млн. ваксини за страната ни дават надежда туристическият персонал да може да бъде ваксиниран. Това е доброволен акт, но аз го препоръчвам, посочи още вицепремиерът. Изискването на PCR тест е решение на здравните власти и е практика в други държави, но и антигенният тест е алтернатива за туризма, особено по отношение на пътуването през сухоземните граници, стана ясно от думите й.

Тя припомни също, че в помощ на бизнеса правителството на премиера Борисов предприе пакет от социално-икономически мерки в размер на 2 милиарда лв. Над 1 милиард от тях са достигнали до предприемачите, като около 600 милиона са по икономическите направления, а предстои да бъдат изплатени още 400 милиона. България отвори своите зимни курорти, защото навременно започнахме и подготовка за сезона. Имаме единни правила, взаимствани от най-добрите европейски зимни курорти. В Банско е най големият проблем, защото там идват най-много чужденци и е най- голям спадът – към 80%, поясни министърът..

Вицепремиерът увери, че самоосигуряващите се също могат да се възползват от финансовата подкрепа. Днес обявихме обществената поръчка, по която екскурзоводи и планински водачи ще бъдат наемани като външни консултанти за рекламата на туристическите райони. Министерството на туризма е бенефициент по проекта, а програмата за кандидатстване е ОПИК, по която тези професии ще получат ресурс за общо 3 млн. лв.

Заетостта в този бранш е изключително важна. С допълнителните 290 лева помощта за отрасъла се разшири до 80 на 20. Спасили сме 30 хиляди работни места – 30 хиляди семейства имат доход, коментира вицепремиерът. Тя не изключи и фалити заради тежката ситуация, но офертите, които се предлагат в последния момент, винаги включват и бонус. Браншът компенсира гостите си с допълнителни процедури, така че гъвкавостта е много важна.

Министърът на туризма се спря и на подготовката за летния сезон, която стартира още през октомври. Ще направим единни правила за работа по подобие на зимните туристи. За съжаление няма единно решение по отношение на ваксинационния паспорт. Никой не може да бъде задължен да бъде ваксиниран. Държавите търсят различни алтернативи за туризма и вече има практика за споразумение между някои от тях, за да се облекчи туристопотокът.

Министър Николова обърна внимание и върху значението на СПА туризма в епидемичната обстановка. Нашите минерални води имат изключителна лечебна сила. Изготвихме специализирана брошура, за да популяризираме тези дестинации. В момента разработваме проекта „Пътят на минералната вода“, който е със стратегически цели за 20 години напред. Ще бъде възложен на БАН и е част от нашата политика за развитие на т.нар. нищов туризъм за България като дестинация за четири сезона, анонсира тя.

Аз съм съпричастна с бранша и се надявам с общи усилия да не позволим бройката на заразените с ковид да расте, за да отворим и ресторантите извън хотелите, както и местата за развлечение. Туризмът не е само настаняване и изхранване, но и развлечение. Надяваме се при по-добра обстановка да тръгнат и чартърите към морските ни летища, за които правителството отпусна по 35 евро помощ за всяка седалка за такива туристически полети, заключи вицепремиерът.

Свързани статии
Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Туристически информационен център – Поморие получи отличие за принос в развитието на туризма Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон
Тагове
марияна николова туризъм ваксини
Коментари

Още от последните новини