Лозарите се вдигат на протест за помощи и субсидии

Лозарите се вдигат на протест за помощи и субсидии - E-Burgas.com
winestyr.com

Представители на Национално сдружение на българските лозари ще протестират утре пред Министерство на земеделието с  настояване към управляващите да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди. Това съобщиха от организацията.

„За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от Министерството на земеделието ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено”, съобщават от сдружението.

България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги, припомнят организаторите на протеста.

Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Протест срещу изграждането на соларен парк Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец Служители на АПИ излизат на протест Служителите на МВнР започват стачка Протестират срещу хартиената бюлетина в Бургас Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази
Тагове
лозарство винарство протест
Коментари

Още от последните новини