Летище Бургас ще прави бързи PCR тестове

Летище Бургас ще прави бързи PCR тестове - E-Burgas.com

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с Франк Кванте, директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт"- немско-българското дружество-концесионер на летищата в Бургас и Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

"Безпрецедентният спад в международните пътувания, по някои изчисления представляващ повече от 70% спрямо миналата година, и различните ограничения за пътуване намалиха значително обема на пътникопотоците, ситуацията в момента продължава да ограничава свободното движение на хора и това несъмнено се отразява и на туризма", заяви вицепремиерът.

Тя коментира, че забавянето на международните пътувания и посещения ще има опустошителен ефект върху туризма и националните икономики на редица държави от цял свят.

Министърът посочи още, че трябва да се направи повече за адаптиране на ограниченията за пътуване, за да се отговори на специфичните рискове за здравето на пътниците и за приемащите дестинации, като същевременно бъде улеснено пътуването за тези, които отговарят на въведените изисквания. "В този ред на мисли за нас като министерство е важно да работим с Вас в тясно сътрудничество, да обсъдим формулирането и имплементирането на онези мерки и политики, които ще гарантират запазване достъпността и наличието на добри транспортни връзки, така че страната ни да остане предпочитана туристическа дестинация", подчерта тя. И увери събеседниците си, че Министерството на туризма полага всички необходими усилия за справяне с кризата в сектора и запазване и насърчаване на туристопотоците към страната ни.

"Общият спад на полетите на летищата Варна и Бургас е около 80 на сто", информира Кванте. Той благодари на правителството за въвеждането на мярката 60/40 и допълни, че работят в непрекъснат контакт с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите му в момента се работи по подготовката за следващата година, като се наблюдават положителни тенденции в резервациите за полети от някои дестинации, например от Полша и Германия записванията са почти на нивата от 2019 година.

"Подготвяме се и за създаване на възможност на двете летища да се правят бързи тестове", поясни още изпълнителният директор и уточни, че на портовете вече е създадена организация на тестване на пътниците с PCR.

Свързани статии
Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас Арестуваха иракчанин с голямо количество боеприпаси на летище Варна (Снимки) Сигнал за бомба затвори двата терминала на летище София И Испания премахва ковид сертификата за пътници от ЕС Охраната на българското небе била гарантирана Първият чартърен полет на летище Бургас се очаква на 10 април Засилват охраната на въздушното ни пространство, два самолета са в постоянство дежурство С полети до 3 полски града Летище Бургас открива летния сезон
Тагове
летище самолети полети тествое
Коментари

Още от последните новини