Лекари с номиниран за "Оскар" филм ще стават почетни граждани на Бургас

Лекари с номиниран за

Бургаските лекари д-р Илиян Иванов и неговата съпруга д-р Дана Проданова са предложени за почетни граждани на Бургас от кмета Димитър Николов. 

Предложението му ще се гласува на следващото заседание на Общински съвет - Бургас на 26 октомври. 

Двамата лекари са копродуценти на късометражния филм "Дълбоко усещане". Тогава те заявяват, че това е амбициозен и оригинален проект, който ще остави трайна следа в света на киното. Те са решили да финансират продукцията, след като са видели сценария, който определят като уникален, 18-минутната лента бе номинирана за холивудската награда "Оскар" в тази категория с още 4 филма.

 

Проф. д-р Илиян Стоянов Иванов е роден на в гр. Бургас.

Той е отличник на един от първите випуски на Английска гимназия "Гео Милев". Завършва със златен медал Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, гр. Варна. Малко след това заминава за САЩ, за да работи по специалността си. Професор е по детска психиатрия в Mount Sinai School of Medicine, New York. Също така заема престижната позиция Президент на Нюйоркския съвет по детска и юношеска психиатрия. Към момента д-р Иванов работи и като асистент по вътрешни болести към Медицински университет Варна.

Проф. Иванов е човек с хуманитарни и творчески ориентирани интереси. Успоредно с професионалното си развитие, той има интерес и в областта на изобразителното изкуство и притежава артстудио в Западен Харлем. Реализирал е няколко самостоятелно изложби в галерии в Манхатън, Ню Йорк и в Посолството на САЩ в България. Джазът е другата страст на бургазлията. Той е един от основателите на бенда The Shrinks, в който всички членове са негови колеги психиатри. Бендът има изяви в местни клубове в Ню Йорк от близо 20 години, един път са имали участие в Карнеги хол, в момента са в процес на записване на оригинален албум. 

 

Д-р Йорданка /Дана/ Петкова Проданова е родена в гр. Девня.

Завършва факултета по дентална медицина на Медицински университет Пловдив през 1992 година. След преместването си в САЩ работи като зъботехник, докато учи в NYU School of Dentistry, където завършва през 2002 г. В момента тя е един от най- търсените стоматолози в Ню Йорк с кабинет на Седмо авеню.

Двамата български лекари са привлечени като асоциирани продуценти на филма „Дълбоко усещане“ през октомври 2018 година. Тогава те заявяват, че това е амбициозен и оригинален проект, който ще остави трайна следа в света на киното. Те са решили да финансират продукцията, след като са видели сценария, който определят като уникален,

 

 

 

 

 

 

Коментари

Още от последните новини