КЗК започна проверки по бензиностанции, установи поскъпване в Бургас

КЗК започна проверки по бензиностанции, установи поскъпване в Бургас  - E-Burgas.com

Kомисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва анализ на сектора за производство и продажба на бензин и дизел в България.

Решението на КЗК за проверка идва след редица масови протести срещу цените на горивата в няколко града. В регулатора е изпратен сигнал, че бензиностанция във Велико Търново е продавала горивата си на съществено по-висока цена, отколкото другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

От КЗК посочват, че след като са проучили множество медийни публикации, са установили, че поскъпване има в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България – Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. Също така е имало големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта.

Освен това, в голяма част от статиите се коментира, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което също така не кореспондира и с тенденциите за чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари.

КЗК подчертава, че горивата имат както икономическа, така и социална, значимост, затова секторът постоянно подлежи на мониторинг. Сега обаче, поради изразените в публичното пространство съмнения за евентуални непазарни причини за поскъпването на горивата, ще бъде направен детайлен анализ на функционирането на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в България.

Коментари

Още от последните новини