Кулинарен фестивал представя кухнята на Бургаски регион в Поморие

Кулинарен фестивал представя кухнята на Бургаски регион в Поморие - E-Burgas.com

Кулинарен фестивал представя традиционната кухня на Бургаски регион и нейните особености в Поморие. Събитието е част от проекта “Кулинарен комшулук” и ще се проведе на 7-и октомври, от 11:00 часа, на алеята пред Старото казино. Очаква се в Поморие да гостуват над 30 представители на местната власт и туристическия и ресторантьорския бранш от турския град Кешан, които също ще вземат участие във фестивала с характерни ястия от техния регион.

Майстори на местната кухня от Поморие, Бургас, Малко Търново, селата Козичино, Стоилово, Горица и други ще готвят вкусни специалитети от риба, агнешко и др. Специално място ще заеме и прочутия странджански зелник, с който Живка Симеонова от Малко Търново спечели конкурса “Говори с баба си”. Гостите на феста ще могат да опитат още питки, крушен булгур и други характерни за региона ястия.

Награди за рецептите от бабиния тефтер по време на фестивала в Поморие ще получат и Рафаела Христова от Бургас, която впечатли с рецепта за Пържен черноморски сафрид, Вълкана Лефтерова от село Козичино за Крушен булгур и Самира Душева от Бургас за Миди с ориз по бургаски.

Рецептите на всички участници в конкурса “Говори с баба си” вече са включени в специална кулинарна книга. В нея са публикувани 60 традиционни рецепти – 30 броя от област Бургас и 30 броя от област Одрин в Турция. Книгата ще бъде презентирана на 7 октомври в рамките на кулинарния фестивал.

По време на вкусната фиеста ще бъдат оповестени и Кулинарните маршрути от Поморие до турския град Кешан, които бяха обсъдени и приети по време на семинарите в двата града, реализирани в рамките на трансграничния проект.

Събитието се организира със съдействието на Община Поморие.

Коментари

Още от последните новини