Крадлите Гюлсевен и Филиз опитали да избягат в Румъния

Крадлите Гюлсевен и Филиз опитали да избягат в Румъния - E-Burgas.com

Районна прокуратура – Бургас протестира определение на съда, с което е наложена мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо 53-годишната Гюлсевен Ш.  В получена от Районна прокуратура – Бургас докладна записка от полицията става ясно, че на 21 април в 23.00 ч. Гюлсевен Ш. заедно с дъщеря си Филиз М., са опитали да пресекат границата на ГКПП „Дунав мост“ – Русе. 

Гюлсевен обвинена за две кражби от бургаски магазини през 2017 и 2018 година. На 27 април 2017 година, заедно с дъщеря си, тя откраднала от магазин за кожени облекла едно дамско яке от естествена кожа на стойност 350 лв. На 16 април 2018 година жените откраднали две рокли на обща стойност 400 лв. от търговски обект. Кадрите от последната кражба бяха разпространени от собствениците от магазина.

Миналата седмица съдът в Бургас пусна Гюлсевен под домашен арест. Районна прокуратура – Бургас счита определението на съда, спрямо обвиняемата за неправилно.

На първо място, събраните до този момент доказателства са достатъчни, за да обосноват извода, че обвиняемата е извършител на деянието, за което е привлечена към наказателна отговорност. Този извод е застъпен и в определението на Районен съд – Бургас. Съдът обаче е мотивирал извода си посочвайки, че не може единствено основание за задържането на обвиняемата да е височката степен на обществена опасност на престъплението, за което е обвинена тя.  

Районна прокуратура – Бургас е категорична, че другите две предпоставки, които законът изкисква за задържането на Гюлсевен Ш. също са налице. Обвиняемата може да се укрие или да извърши ново престъпление и този извод се мотивира не само от обществената опасност на престъпното деяние, но и от фактите, че по отношение на Гюлсевен Ш. са регистрирани 10 случая на кражби на територията на цялата страна – в гр. Бургас, гр. Варна, гр.Исперих и гр. Малко Търново. По отношение на същата е внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Варна с повдигнато обвинение за кражба. Наличието на предходно нейно осъждане с влязла в законова сила осъдителна присъда е очевиден факт.

Обвиняемата не е трудово заета. За да й бъде повдигнато обвинение по настоящото досъдебно производство, тя е била намерена след проведени  издирвателни  мероприятия от полицията в гр. Бургас. Адресът, който съдът е приел за постоянен (в с. Свещари, обш. Исперих), всъщност е нейният адрес по регистрация и няма доказателства, че това е актуалният й адрес по местоживеене. Този извод се подкрепя и от проведените проверки от страна на полицейските служители от РУ – Исперих, които категорично показват, че в дните след определянето на мярката за неотклонение „домашен арест“ Гюлсевен Ш. не е била открита на него. Полицейският инспектор посетил адреса е установил на него майката на Гюлсевен Ш., която е съобщила, че не  е виждала дъщеря си за период от 18 месеца.

Доказателствата по делото определят извода, че  обвиняемата не само може да извърши друго престъпление, но и да се укрие, включително и да напусне Република България въпреки, че Районна прокуратура – Бургас е издала забрана за това. В обясненията дадени от Гюлсевен Ш. се съдържа изявление, че тя е пребивавала във Франция.

Съдебното заседание по протеста на Районна прокуратура – Бургас ще бъде проведено на 26.04.2018г. пред Окръжен съд – Бургас.  
 

Коментари

Още от последните новини