Кой ще стопанисва плажове в Несебър и Слънчев бряг

Кой ще стопанисва плажове в Несебър и Слънчев бряг - E-Burgas.com

Новите наематели на плажове в Несебър и Слънчев бяха подбрани за по-малко от месец от Министерството на туризма, информира "Капитал Daily" в днешния си брой. Министерството публикува обявите за наем на седемте плажа на 30 декември, като сроковете за подаване на оферти бяха 13 или 17 януари. Съответно отварянето им и класирането на участниците се е провело на 18 януари.

Най-голям интерес е имало към ивиците Слънчев бряг-север и Несебър-юг. За стопанисване на плажа в Несебър са се явили седем кандидата, а избраният победител е компанията "Ауто фактор", еднолична собственост на Кирил Спасов, която е предложила годишна такса от 432 хил. лв. и цена от 8 лв. за чадър и шезлонг.

Спасов е съдружник в дружеството "Ирида-71", което е концесионер на плажовете Слънчев бряг-юг (известен още като "Какао бийч"), "Хармани" в Созопол и Поморие-изток според националния концесионен регистър. То е създадено още през 1997 г. от взривения през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. След поредица от прехвърляне на дялове през годините в момента фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов. До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест" Бързанов е съдружник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ" Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг" след убийството на Георги Илиев в Слънчев бряг през 2005 г. Стоименов беше застрелян в началото на януари миналата година в комплекс на столичния булевард "Симеоновско шосе".

От надпреварата за ивицата са били отстранени участниците "Арнаудова-77", "Поморие-мениджмънт-1", "Сънсет бийч", "Топаз трейд", "ЗОП консултинг". Недопусната е била и общинската фирма "Общински плажове-Несебър", която също е подала оферта за наемател на плажа, става ясно от заповедта за избор на победител.

Висок интерес е имало и към един от генериращите най-много бизнес плаж - Слънчев бряг-север. За негов наемател е избрана компанията "Булимпекс", която е инвеститор в хотелския комплекс "Хелена ризорт" в Слънчев бряг и е основана от покойния бизнесмен Младен Мутафчийски, който имаше интереси и в оръжейния бизнес, и Младен Михалев–Маджо, който е един от основателите на СИК. В края на 2015 г. общото събрание на дружеството е взело решение да удвои уставния му капитал - от 7 на 14 млн. лв., като в протокола е записано, че това е по предложение на акционера Младен Михалев, като в момента той държи пряко малко над 30% от капитала. Другият голям пакет е в близкото до СИК офшорно дружество "Химимпорт инвестмънт енд фъртилайзър".

"Булимпекс" ще плаща годишна такса от 1.65 млн. лв. за стопанисването на плажа, което е и една от най-високите цени, постигана при подобни конкурси. Цената за ползване на чадър пък ще бъде фиксирана на 8 лв.

"Булимпекс" печели договора за наем в конкуренция с още четири фирми.

През последните дни туристическото министерство е сключило договори за наем на още пет плажа, като кандидатите в процедурите са били между 1 и 3.

Източник: dnevnik.bg

Коментари

Още от последните новини