Коронавирусът вероятно е у нас, но няма положителни проба

Коронавирусът вероятно е у нас, но няма положителни проба - E-Burgas.com

"Няма регистриран случай на COVID-19 в България... Но вирусът най-вероятно е в България. Вирусолозите са много изнервени, искат да докажат случай на коронавирус и да работят с него. Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени. Няма граници, които да спрат една въздушно-капкова инфекция. Но нямаме потвърден случай".

Това заяви на брифинг пред журналисти и по БНТ по-късно генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на Кризисния щаб за работа срещу разпространението на коронавируса.

По думите му прави впечатлие, че в някои страни от Европа има по един регистриран случай и няма друг.

"В последните часове няма обработени проби, те започват да се обработват сега", каза още той. 

Във ВМА има 10 заложени проби,

а към 7:30 в Националната лаборатория не бяха постъпили проби за обработване, поясни ген. Мутафчийски.

Проф. д-р Мутафчийски заяви по-късно пред БНТ: 

"Наивно е да се смята, че ще бъдем пощадени от коронавируса, от една въздушно-капкова инфекция, така че е въпрос на време коронавирусът да бъде регистриран в България. До момента обаче нямаме доказан такъв случай. Това коментира в "Денят започва" с Георги Любенов проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Всеки ден, в който не откриваме случай на коронавирус, не ни успокоява, а ни мобилизира за мерките, които трябва да вземем, категоричен е началникът на ВМА.

За последните 24 часа са постъпили 22 лица със симптоми на вирусно заболяване и епидемиологично са свързани със страни като Италия. За всички проби към тази сутрин можем да кажем, че са отрицателни.

Източник: 24novini.bg

Коментари

Още от последните новини