Комисия "Антикорупция" започва пълна провера на Миню Стайков

Комисия
БНТ

Комисия “Антикорупция” започва пълна проверка на имуществото на алкохолния бос Миню Стайков. Това съобщи за “Труд” шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Само преди седмица комисията бе сезирана и образува ревизия и за издирвания от Интерпол туристически бос Ветко Арабаджиев и членовете на семейството му.

Пламен Георгиев посочи, че инспекторите вече са уведомени за обвинените лица, които спецпрокуратурата разследва за участие в организирана престъпна група за данъчни измами и пране на пари. Ще бъдат проверявани не само Стайкови – баща и син, но и всички останали, както и техните близки. В сряда ще се решава дали бургаският клон на КПКОНПИ ще провежда ревизията, тъй като много от обвинените са с адресни регистрации в Бургаска област.

“Ще бъдат сформирани специализирани екипи, както по случая с Арабаджиеви. Ще бъдат установявани както парични преводи, така и всякакви други имуществени отношения”, обясни Георгиев.

Той посочи, че по закон срокът за проверката е 1 г., но прокуратурата може да поиска веднага налагане на запор на имуществото като обезпечителна мярка. “Ние можем да пристъпим към запор единствено, ако установим несъответствие между доходи и разходи, обясни още Георгиев.

В събота Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Миню Стайков, шуреят му Белун Хазърбасанов и Иван Димитров – син на кмета на Карнобат Георги Димитров. Синът на Миню Стайков – Стайко и още четирима души все още се издирват.

Коментари

Още от последните новини