Колко пластмаса изяждаме годишно

Колко пластмаса изяждаме годишно - E-Burgas.com

Всяка година хората вдишват, изпиват или изяждат средно около 75-120 хиляди микрочастици пластмаса. Най-често вредните вещества попадат в организма на човека при консумация на риба или при пиене на вода от пластмасова бутилка.

Изследването е на канадски учени, които са анализирали хранителните навици на жителите на мегаполисите и са съпоставили научните данни за концентрацията на микропластмаса в хранителните продукти. Резултатите сочат, че жителите на развитите страни поглъщат с храната и водата около 40-60 хиляди микрочастици пластмаса (с размер по-малък от 5 мм). Още 35-60 хиляди частици се вдишват с въздуха.

Защо са толкова много? Съществуват данни, че на всеки 100 км преход от гумите на колата във въздуха се отделят около 20 г пластмасов прах. Той попада във въздуха, отмива се с дъжда в канализацията, включва се в екосистемата и оттам в организма на животните и рибата, които човекът консумира.

Изследванията показват, че микропластмасата уврежда стомашно-чревния тракт и черния дроб. Влияе негативно върху ендокринната система, може да предизвика чревно възпаление и дори рак на дебелото черво.

Канадските специалисти прогнозират, че скоро тези микрочастици ще присъстват във всички продукти. Все пак има възможност да се намали скоростта им на натрупване в организма. Достатъчно е да спрем да пием вода от пластмасови бутилки.

Източник: OFFnews.bg

Коментари

Още от последните новини