Кога е препоръчително да се използва помпа за кърма?

Кога е препоръчително да се използва помпа за кърма? - E-Burgas.com

Помпата за кърма е медицинско устройство, предназначено да помага на майката да изцежда и съхранява млякото си. Това е полезен инструмент за майките, които имат нужда да дохранват своите бебета с изцедено мляко в периоди, когато не могат или не желаят да ги хранят директно от гърдата.
Помпите за кърма работят, като създават вакуум върху гърдата на майката, в резултат на който млякото се изчежда.

 


Видове помпи за кърма


Има няколко различни видове помпи за кърма, които се различават по начина, по който създават вакуум и по начина, по който се използват. Ето някои от основните видове помпи за кърма:

Ръчни помпи за кърма: Тези помпи се използват чрез ръчно задвижване на ръкохватката или на пръстите, за да се създаде вакуум. Те са обикновено по-компактни, по-евтини и по-тихи, но изискват повече физическо усилие и време за изцеждане на млякото.

Електрически помпи за кърма: Те използват електрически мотори, за да създадат вакуум. Могат да бъдат едностранни (изцеждат мляко от една гърда) или двустранни (изцеждат мляко от двете гърди наведнъж). Електрическите помпи за кърма са по-бързи и по-удобни, позволявайки по-ефективно и по-лесно изцеждане на млякото.

Батерийни помпи за кърма: Това са портативни устройства, които  използват батерии за захранване. Те са по-удобни от ръчните помпи, тъй като не изискват физическо усилие за задвижване на ръкохватката, но обикновено не са толкова мощни като електрическите помпи.

Професионални помпи за кърма: Тези помпи се използват най-често в болници или клиники и са много мощни и ефективни. Те са предназначени за интензивно изцеждане на много голямо количество мляко и често имат повече функции и настройки в сравнение с домашните помпи.

В зависимост от марката и модела, помпите за кърма могат да имат различни функции и допълнителни аксесоари, като регулируеми настройки на ритъма и интензивността, различни размери на колекторите за мляко, функции за памет и други.

Изборът на подходящия вид помпа за кърма зависи от индивидуалните нужди и предпочитания на майката, нивото на комфорт и удобство, както и от целите и обстоятелствата за изцеждането на млякото.


Кога е препоръчително да се използва помпа за кърма?


Използването на помпа за кърма може да бъде препоръчително в различни ситуации. Ето някои от тях:

Разделяне от бебето: Ако майката трябва да се раздели временно от своето бебе поради работа, учение, пътуване или други ангажименти, използването на помпа за кърма й позволява да изцежда млякото и да го съхранява, за да бъде подавано на бебето, докато я няма.


Увеличаване на производството на мляко: Ако майката има малко мляко и иска да увеличи количеството му, използването на помпа за кърма може да помогне. Редовното изцеждане на мляко с помпата стимулира млечните жлези и увеличава производството на мляко.

Физиологични затруднения на бебето да суче от гърдата на майка си: Ако новороденото не успява да засуче правилно от гърдата или ако майката изпитва болка при кърмене, тогава на помощ идва помпата за кърма. Това ще осигури достъп до майчиното мляко, без да е необходимо директно хранене от гърдата.

Поддържане на продължителността на кърменето: Ако майката се нуждае от временно прекъсване на кърменето, използването на помпа за кърма може да й позволи да продължи да поддържа производството на мляко от жлезите. Това включва случаи, когато майката е болна, приема лекарства, които са вредни за бебето, или има други временни пречки за директното хранене. В тези случаи гърдите трябва редовно да бъдат изцеждани, за да продължат да имат мляко.

 
Удобство и гъвкавост: Използването на помпа за кърма позволява на майката да изцежда млякото и да го съхранява за по-късно хранене на бебето. Това предоставя по-голяма гъвкавост и възможност за родителите да се грижат за храненето на бебето, дори когато им се налага да излязат за известно време от къщи.

Тези ситуации са само някои от примерите, в които майката може да бъде  принудена да ползва помпа за кърма. Важно е да се отбележи, че всеки случай е индивидуален, и майката трябва да се консултира със здравен специалист или консултант по кърмене, за да получи персонализирани съвети и ръководство въз основа на своите нужди.

Източник на изображения: Pixabay
 

Свързани статии
Тагове
Помпа за кърма
Коментари

Още от последните новини