Кметският вот ще мине без машини в секциите

Кметският вот ще мине без машини в секциите - E-Burgas.com

Няма да има машини в секционните избирателни комисии наесен. Това стана ясно, след като депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс на второ четене, съобащва Нова тв.

С поправките бе отменен машинният вот само за местните избори на 27 октомври, но не и на президентски и парламентарни. "За" премахването на машините на местните избори гласуваха 129 депутати, а 69 се обявиха "против". Въздържа се само един.

Първоначалното предложение на ГЕРБ заедно с ОП и "Воля" беше да не се въвеждат машини и за парламентарния вот, но по време на правната комисия преди ден управляващите се отказаха от идеята и оставиха без промяна въпросния текст. 

Аргументите на вносителите са свързани с това, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни от останалите, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер. Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000.

Против предложението и в подкрепа на машинния вот категорично се обявиха останалите две парламентарно представени опозиционни партии – ДПС и БСП. Най-яростно на премахването на записаните в закона 6000 машини се противопоставиха от БСП, които укоряват мнозинството, че търси служебна победа.

Според опозицията трябва да бъде запазен, като от ДПС дори настояха и за машинно преброяване на гласовете, за да се избекне субективният фактор "човешка ръка".

Управляващите обаче се аргументираха, че за местните избори се налага да се откажем от машините, защото този вот е много по-сложен от останалите, изисква няколко гласувания едновременно - за кмет, за общински съветници, за кметове на райони и населени места, както и неизбежните балотажи. Това ще усложни и въпроса със софтуера, който всеки път ще трябва да се преинсталира. От ГЕРБ повториха и тезата си, стъпила на отчета на ЦИК, че машинният вот на евроизборите е излязъл много по-скъп от хартиения.

Коментари

Още от последните новини