Кметовете в Бургаско се обединиха срещу приемането на новия закон за шума

Кметовете в Бургаско се обединиха срещу приемането на новия закон за шума - E-Burgas.com

Не може промени да се правят в последната минута, това ще съсипе сезона, категоричен е кмета на Созопол Панайот Рейзи

Всички кметове на общините в Бургаска област са единодушни, че приемането на новия закон срещу шума, ще окаже неприятно въздействие върху дългоочаквания летен сезон. Темата била широко обсъждана на днешната среща между кметовете в Бургаско и министъра на туризма Николина Ангелкова. Най-яростен противник се оказа созополският градоначалник Панайот Рейзи, който от името на останалите, сподели че държавата е на път „да загърби с лека ръка 17% от нейния бюджет“.

„Всички до един кметове се подкрепяме в посока, че не трябва в последния момент да се предлага промяна или да се създава нов закон, който съответно ще рефлектира върху работата на съответния летен сезон. Няма как да се елиминира местната власт в лицето на кметовете и Общинските съвети, които през всичките години, откакто сме на тези постове, всяка година го имаме проблема с шума. Не сме против създаването на един такъв закон, но той не трябва да става за пореден път в последната минута. Затова сме на този хал, защото един закон се променя по 20 пъти и съм сигурен, че ако този закон сега бъде приет, ще се обърка целия летен сезон, защото вече много голяма част от хотелиери, ресторантьори, увеселителни и развлекателни дейности вече са си сключили договорите, платили са си наемите, поканили са съответните участници в различните мероприятия“, обясни Рейзи.

По думите му, това е едно прибързано гледане на закон, който би рефлектирал не само върху идния сезон, но и следващите, тъй като в момента се подписвали договори и за следващата година. „17% от БВП на държавата е от туризма, нали разбирате, че това е парата, с която се плащат пенсии, строят се и се поддържат здравни заведения, социални осигуровки и т.н. Не може ей така с лека ръка да се загърби 17% от бюджета на държавата“, каза още Рейзи.

Ангелкова също изрази подобна позиция и резерви в лицето на министерството, макар че изказването й бе доста по-пасивно. Тя подчерта, че една такава законодателна инициатива, трябва да бъде широко обсъдена с всички представители на местна власт и бранш. „Този законопроект важи за територията на цялата страна, не само за Черноморието. И ако се приеме точно преди началото на активния летен сезон това ще окаже доста негативно въздействие върху него. Важно за една такава законодателна промяна е тя да среща подкрепата на обществото и на тези, които реално ще я прилагат“, призна Ангелкова.

Бургаският кмет Димитър Николов също заяви, че диалогът с местната власт, трябва да е по-широк, тъй като всички, свързани с туристическия бизнес, контактували предимно с кметовете. Националното сдружение на общините пък било готово да прояви гъвкавост и адаптиране, така че нито да се проваля сезона, нито да се нарушава баланса.  

Коментари

Още от последните новини