Китай осигурява стипендии за петима студенти от Бургаско

Китай осигурява стипендии за петима студенти от Бургаско - E-Burgas.com

Областният управител Вълчо Чолаков и заместник губернаторът на провинция Съчуан, Република Китай - Уан Нинг подписаха Споразумение за сътрудничество и договориха обмен в сферата на бизнеса и търговията, обучението, културата и туризма. По време на официалната визита стана ясно, че Съчуан ще подкрепи петима студенти за едногодишно обучение в един от общо 106-те университети в провинцията. Поканата към нашите студенти е за 2019-та година, а конкретните специалности ще бъдат договорени и конкретизирани от администрацията на Чолаков в следващите месеци. Съгласно първоначалните разговори ръководството на Съчуан ще насърчи сфери на обучение свързани с IT технологиите, възобновяемите енергийни източници, чистите енергии. Официалната визита на заместник губернатора Уан Нинг е резултат от миналогодишното посещение на бизнес делегация, когато бе поставен разговорът за сключване на Споразумение и активно сътрудничество.

„ Отчитам като голям успех договарянето на тези стипендии. Провинция Съчуан заяви сериозен интерес към нас и изпращането на наши студенти там ще е добра крачка към по-задълбочено сътрудничество. Университети им са част от световните ранглисти, а бургаските младежи заслужават да са част от тях с резултатите, които непрекъснато показват". – коментира областният управител Вълчо Чолаков.

По време на официалната визита в Бургас бе проведена и среща с бизнес насоченост. В нея участие взеха официални лица от съчуанската управа, фирми от Китай, представители на бизнеса от Бургас. Гостите представиха изложба с пана показващи живота, бизнеса, традициите и бита на хората в Съчуан.

 „Развитието на икономическите връзки с Китай е важно за нас. Радвам се, че от всички области в страната област Бургас успя не само да привлече интереса на провинция Съчуан, но и да го превърне в конкретни резултати. Пожелавам на всички ни да изпълним с максимално съдържание подписния днес документ."- каза Чолаков в обръщението си по време на форума. Той акцентира върху предимствата, които областта притежава и инвестиционния й потенциал.

Провиция Съчуан е най-многолюдната в Китай, а нейната площ е колкото Франция.

В официалната част на програмата се включиха заместник областните управители Севдалина Турманова и Владимир Крумов, зам.кметът на община Бургас Красимир Стойчев, кметът на Поморие Иван Алексиев, представители на Пристанище Бургас ЕАД, на „Летище- Бургас", „Индустриален и логистичен парк- Бургас", Търговско индустриална камара- Бургас, Бургаска търговско- промишлена палата, Бургаска регионална туристическа камара, Бургаска регионална туристическа асоциация, КРИБ.

Коментари

Още от последните новини