Катя Сунгарска: Новината, че колегата ни е починал от рак е жестока гавра

Катя Сунгарска: Новината, че колегата ни е починал от рак е жестока гавра  - E-Burgas.com

Хората започват да забравят, че зад цифрите стоят човешки съдби, заяви говорителят на столичната Спешна помощ

"Новината, че нашият колега д-р Юлиян Стамов е починал от рак е една гнусна и жестока гавра. Не мога да си обясня кой пуска такива новини и то от името на семейството му." Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска.

 "Няколко дни лежи вкъщи, след това го транспортират с линейка до болницата, там също е около седмица, в сряда са го интубирали и в петък сутринта той си отиде. Вчера излезе поредната гавра с починал по време на изпълнение на служебния си дълг медик. Това беше някакъв пасквил, написан от името на неговото семейство, че той е починал от рак и че това е било очаквано. Категорично искам да заявя, че това е най-гнусната новина, която може да се направи". допълни Катя Сунгарска. 

Тя обясни, че подобни неща са излезли и когато д-р Нели Пандова е починала. "Не мога да си обясня защо е този отпор. Колегите ми са потресени и коментарът, който се налага от вчера сред тях, е че всичко се плаща на този свят и вярват във възмездието", допълни Сунгарска.

Тя разказа, че всеки ден се извозват хора, които са с положителни тестове или хора, които имат съмнение, че са заразени. Увеличили са се и ПТП произшествията.

Какво се случва, когато получат обаждане със съмнения за COVID-19?

"Когато става въпрос за COVID където и да е в София, екипът се връща в централата, облича се в защитни облекла и след това отива на адреса, взима пациента и го откарва в болницата, оттам се връща пак в централата, обеззаразява се, както и линейката, което отнема около 45 минути до час. При нашия тежък кадрови дефицит това е огромно предизвикателство", разказа Сунгарска.

"Някои хора не ни дават точна информация, те казват, че имат проблеми със сърцето, с кръвното, имат болки в гърдите, а като отиде екипът на място необезопасен, той се сблъсква със симптомите на коронавирус - температура, втрисане и т.н", допълни тя. И призова хората да бъдат максимално прецизни, за да могат да защитават екипите и те да не стават заразоносители.

В Спешната помощ в София работят 13, 15 до 18 екипа. "За такъв обем град минимумът на минимумите е 80 екипа", уточни Сунгарска.

Коментари

Още от последните новини